stampart.gr 728 90

Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (επιπρόσθετο για το ταψί)
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι σκόνη
1 και 1/4 φλιτζάνια γιαούρτι στραγγιστό
4 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, χοντροτριμμένο
10 φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι,κανέλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για τη πορτοκαλόπιτα μας αφού πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα το χρειαστούμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί. Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και βράζουμε για 15 λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190οC.

Αλείφουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Για την συγκεκριμένη πορτοκαλοπιτα θα χρειαστείτε ένα ταψί 28Χ20 ή κάτι αντίστοιχο. Ξετυλίγουμε το φύλλο κρούστας από την συσκευασία του και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι. Απλώνουμε τα φύλα σε επίπεδη επιφάνεια και αφήνουμε ακάλυπτα μέχρι να τα χρειαστούμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπούμε ελαφρά τα 4 αυγά, μόνο μέχρι να αναμιχτούν. Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν και βάζουμε το μείγμα μας μέσα στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω από το μείγμα τα χοντροκομμένα κομμάτια φύλλου. Πιέζουμε μερικά φύλα να βυθιστούν μέσα στο μείγμα και αφήνουμε άλλα να εξέχουν από αυτό.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα μέχρι να σταθεί και να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο μόλις είναι έτοιμη η πορτοκαλόπιτα μας και την κόβουμε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι. Αμέσως περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα μας με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει η πορτοκαλόπιτα και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Σερβίρετε την πορτοκαλόπιτα σας κρύα και συνοδέψτε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Or

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *