Τέρμα (;) στις Αθρόες Κλοπές Κινητών Τηλεφώνων

Παλαιότερα, η υπόθεση κλοπή κινητού ήταν μία πολύ “απλή” υπόθεση. Η απώλεια της συσκευής σήμαινε ότι έπρεπε να γίνει κλήση στην εταιρία κινητής για να μπει φραγή στην κάρτα SIM έτσι ώστε ο κλέφτης να μην κάνει κλήσεις και σας χρεώσει. Το επόμενο βήμα ήταν η αγορά νέου κινητού. Με το πέρασμα των χρόνων η τηλεφωνία φθήνυνε, άρα δεν υπήρχε το άγχος ότι ο κλέφτης θα αρχίσει να παίρνει τηλέφωνα, ενώ εξελικτικά η αναβάθμιση των κινητών μας από τηλέφωνα σε υπολογιστές αύξησε την τιμή τους τους και άρα την αξία τους στη μαύρη αγορά των κλεμμένων.

Οι κλοπές smartphones πήραν επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και οι αρχές αναζητούσαν τον τρόπο για να ανακόψουν το φαινόμενο.

Η λύση βρέθηκε με τον ΙΜΕΙ τον αποκλειστικό αριθμό που χαρακτηρίζει το κάθε κινητό (κάτι σαν την ip διεύθυνση του υπολογιστή μας).

Οι αρχές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνεργάστηκαν και έτσι προ ημερών ήρθε η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία μας ενημέρωσε ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να απενεργοποιούν μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.

Πολύ ωραία ως εδώ. Στην πράξη τώρα, τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να πράξετε σε περίπτωση που σας κλέψουν τη συσκευή σας

1. Σημειώστε το ΙΜΕΙ του κινητού σας και κρατείστε το σε ασφαλές σημείο. Το ΙΜΕΙ μπορείτε να το βρείτε πληκτρολογώντας το *#06# σε οποιοδήποτε κινητό. Θα το χρειαστείτε αν πέσετε θύμα κλοπής.

2. Αν συμβεί το μοιραίο πρέπει να δράσετε άμεσα. Αν έχετε συσκευή smartphone μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία εξ’αποστάσεως ανεύρεσης ή και διαγραφής του τηλεφώνου σας προκειμένου να βρείτε το τηλέφωνο ή/και να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία διαγράφοντάς τα για μην πέσουν σε λάθος χέρια.

3. Δηλώστε την κλοπή στην Αστυνομία. Θα συμπληρώσετε ειδικό έγγραφο στο οποίο πρέπει να αναφέρεται και ο ΙΜΕΙ. Πάρτε αντίγραφο του εγγράφου.

4. Καλέστε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο συνεργάζεστε, δηλώστε την κλοπή και κάντε αίτηση για την απενεργοποίηση της συσκευής. Μαζί με τη δήλωση θα πρέπει να τους στείλετε και το έγγραφο που καταθέσατε στην αστυνομία. Τηλέφωνα: Για την Cosmote στο 6971013838, για τη Vodafone στο 6944403830 και για τη Wind στο 6935601260.

Κάθε εταιρεία που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της στο δίκτυό της, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν, επίσης, στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών στα δίκτυά τους.

Δυστυχώς η φραγή ισχύει για την εγχώρια αγορά οπότε τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το πανάκριβο κινητό σας να… πάρει τους δρόμους και να βρεθεί σε άλλη χώρα όπου θα πωληθεί και θα λειτουργήσει κανονικά…

Τώρα το μόνο που μένει είναι να ενημερώσουμε τους επίδοξους κλέφτες!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο