ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ είναι αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του Αιγίου με ημερομηνία ίδρυσης 25 Φεβρουαρίου 1927.

Όλα ξεκίνησαν το 1924 που τέσσερις φοιτητές έφεραν τον αθλητισμό στο Αίγιο.

Κουβεγετόπουλος Δημ. –  Πλαστήρας Αντ. –  Κουβεγετόπουλος Νικ. και ο Δεληγιάννης.

25/02/1927 ιδρύθηκε ο ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ με ιδρυτές του επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Απο τους πρώτους που έριξαν την ιδέα της δημιουργίας τουΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ηταν ο Λίβας, ενας παλαιστής και ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα και ακολούθησαν οι: Νίκ.Γαρδενιώτης, Γ.Σακελλαρόπουλος, Ηρ.Αναστασόπουλος, Κ.Ηλιόπουλος,Κ.Λυριτζής, Χρ.Παπανδιανός κ.ά. Το έμβλημα της ομάδας ήταν η ασπίδα με τις μελανόλευκες ρίγες και αργότερα οι δύο παλαιστές όπου καθιερώθηκε και έγινε η σφραγίδα του Συλλόγου.

‘Αλλα μέλη που βοήθησαν στη δημιουργία του ιστορικού Συλλόγου τότε ήταν: Παπαιωάννου Χρ.(χημικός) Λιαραμάτης Σωτ. Τριανταφύλλου Κων. και λίγο αργότερα ο Παναγιωτόπουλος Σωτ.που για πολλά χρόνια ήταν Πρόεδρος πρίν και μετά τον πόλεμο και στεγάζονταν τα γραφεία του Συλλόγου.

‘Αξιο αναφοράς οτι διατέλεσε επίτιμος Πρόεδρος ο τέως Δήμαρχος Αθηνών και Υπουργός τέως Διοίκησης Πρωτευούσης Κοτζιάς Κωνσταντίνος.

Οι πρώτοι παίκτες του ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ήταν: Σουφλής Πάνος Παναγόπουλος Κων. Σιμονιάν Ιωάννης, Σιμονιάν Αρμενάκ, Στεφανίδης Αγγ. Μουρίκης Κων. Αρβανίτης Αργ. Ντούρας Ανδ. Ζαίρας Παυλος, Μοσχοχλαίδης Ιωάννης, Γκίωνης Αρίστος, Φούκας Κων. Σκλήρης Φωτης, Κόλλιας Δημ. (διέπρεψε με την Εθνική Ελλάδος και πέτυχε το χρυσό γκόλ στη Ρουμανία), Κούκας, Ταλαμάγκας Νικος, Ζαφειρόπουλος, Αγγελόπουλος Πάνος.

Και λίγο αργότερα: Πιρπιρής Στάγιας, Μόσχος, Μεντζελόπουλος, Μανουσάκης, Ζουρόπουλος, Κολάης, Αρμένης, Μουρίκης Παναγιώτης, Γκούμας, Σκαρτσίλας, Δεληγιάννης κ.α. Μερικοί από τους Προέδρους του Συλλόγου εκείνης της εποχής ήταν καί οί : Νίκος Κουγεβετόπουλος,Ανδρέας Κουνινιώτης, Σπήλιος Παναγόπουλος. Αργότερα ακολούθησαν οι: Καλιμάνης Γ. καιΜπέλλας Αστέριος.

p2

(Η πρώτη ομάδα του Παναιγιάλειου επί ίδρυσης του το 1927)

pppp

(Η ομάδα του Π.Γ.Σ. το 1929)

16563_1186697945166_1159819516_30445998_6093792_n2890_1080315008159_1234804334_30350267_2662172_n171609

Η ομάδα του Π.Γ.Σ. ήταν η πρώτη ημιεπαγγελματική σε όλη τη χώρα. Παίκτες σαν τους: Σοφιανό Λάκη, Φυλακτό Μπάμπη, Νικολαίδη Χρ. Μπέλλα, Τανίδη, Καλλίση, Φαράντο, Μαργαρίτη, Μακρή, Χαραλαμπόπουλο, Αρβανίτη, Σταθόπουλο κ.α. άφησαν εναν θρύλο πίσω τους με το όνομα που πήραν “ΠΑΣΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ”.

Ο Παναιγιάλειος είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε μερος το 1959 στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας (μαζί με τη Δόξα Δράμας, τον Παγκορινθιακό και τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης) και έχει συμμετάσχει σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες. Με τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλοως «Άρχοντα» του Π.Γ.Σ. και ενεργό του στέλεχος επι 30 χρόνια, μαζί με τον Αστέριο Μπέλλα ως Γενικό Αρχηγό, η ομάδα γνωρίζει τις μεγαλύτερες δόξες της ιστορίας της στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Από τους Προέδρους που πέρασαν και βοήθησαν τον Παναιγιάλειο ηταν και οΓ. Ροδόπουλος με Γενικό Αρχηγό πάλι τον Αστέριο Μπέλλα που έφτασαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Π. Παλαιολογόπουλος από το 1995 μέχρι το 2002, όπου ο Σύλλογος αγωνίστηκε στη Β’ Εθνικη Κατηγορία. Πρόεδρος σήμερα είναι ο Αντώνης Ρέλλας. Παλαιότερος προέδρος τής ομάδας από το 2004 μεχρι το 2009 ήταν ο δημόσιογραφος και εκδότης Γιώργος Χελάκης και στη συνέχεια ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο παίκτης με τις περισσότερες μεταγραφές που έχει αγωνιστεί με την φανέλα του ΠΓΣ , είναι ο Αποστόλης Δρακόπουλος και μάλιστα έχει αγωνιστεί και στον ΟΣΦΠ. Ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα ειναι ο Κων/νος Καραγιαννάκης που εχει αγωνιστει στον ΠΓΣ 17 χρονια! Ο 1ος ποδοσφαιριστής εκτός Αιγίου ήρθε στο Αίγιο το 1951 από την Αθήνα.

Ο προπονητής που έβαλε τις βάσεις για την πορεία του Παναιγιάλειου ήταν ο Δημήτρης Κόλλιαςαπό τη Θεσσαλονίκη. Νίκη – σταθμός για τον Παναιγιάλειο ήταν επί της Μικτής Θεσσαλονίκης με 3-1. Μετά το μάτς μαζεύτηκαν οι φίλαθλοι κάτω από το Παναγιωτοπουλέϊκο και πανηγύριζαν υπέρ τουΠαναιγιαλείου. Βγήκε τότε στο μπαλκόνι ο Βσίλης Κατσιμπίρης και έβγαλε λόγο αρχίζοντας με τη φράση “Άλκιμοι Θεσσαλονικείς”. Άλλος σπουδαίος προπονητής που πέρασε από τον Σύλλογο ήταν και ο Γιώργος Δαρίβας.

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ σημαντικές στιγμές της ιστορίας του το 1938 νίκη επι της Μικτής Θεσσαλονίκης με αντίπαλους παίκτες όπως οι Τσαγανιάς , Μαρναρόπουλος, Βικελίδης, αήτητη εως τότε με σκόρ 3-2. Η νίκη με ΑΕΚ 2-0 εντός. Το 1938 παίρνει το Κύπελλο αντιμετωπίζοντας τον πανίσχυρο Ολυμπιακό Πατρών με 4-3 στο Αίγιο και 2-2 στη Πάτρα. Η νίκη επι του Εθνικόυ με 7-6 εντός και η εκτός έδρας ισοπαλία με το ισχυρό τότε Γουδί με 4-4.

173911istoria8g_zevelakis_sofianos_d-copy-513x341istoria16IMG0176Apgs_oldPanagiwtopoulos_photo1

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 γνώρισε στιγμές δόξας, όταν βρισκόταν στην Α’ εθνική. Το 1959έπειτα απο 7 συνεχείς χρονιές που έβγαινε Πρωταθλητής Περιφέρειας, ανεβαίνει στην Α’ Εθνική με γενικό αρχηγό τον Αστέριο Μπέλλα. Παίκτες της χρυσής εποχής: Θεοδώρου, Τσανακτσής, Αγγελόπουλος, Κρητικόπουλος, Γκαβέτσος, Σκαφίδας, Μουστάκας, Λουκανίδης, Κόλλιας, Παπάζογλου, Αλέφαντος, Τουμπέλης, Ζαφειρόπουλος, Αγγελίνας, Μαμάσης, Φυλακτός, Μαργαρίτης, Σοφιανός, Κορνηλάκης, Χαλδαιαδάκης, Καλλίτσης, Ξένος, Νικολαίδης, Μακρής, Στεργίου. Οι παίκτες του Παναιγιάλειου εκείνη την εποχή αμοίβονταν πολύ πλούσια. ΟΑστ. Μπέλλας είχε κάνει την εξής ιστορική συμφωνία.

• 1200 δραχμές μισθός κάθε μήνα.
• 300 δραχμές πριμ για κάθε νίκη.
• 600 δραχμές για νίκη επί των ομάδων του ΠΟΚ

Ούτε δραχμή για ισοπαλίες ή ήττες.Και μάλιστα, στις ήττες υπήρχε και ποινή… νηστείας! «Φάγατε γκολ; Δεν έχει φαΐ» ήταν η… αρχή της ομάδας!1960 η χρυσή χρονιά για τον Παναιγιάλειο. ΟΜπέλλας σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, αγοράζει μέσα σε μια μέρα…31 ποδοσφαιριστές! Ο Μπέλλαςκαθιέρωσε τα πρίμ και τους μισθούς στους ποδοσφαιριστές, κάτι που ήταν παράλογο ακόμα και για τις μεγάλες ομάδες του ΠΟΚ. Ένας πανίσχυρος Παναιγιάλειος που τον είχαν ονομάσει ως«Λεγεώνα των ξένων».

Ρεκόρ εισιτηρίων έκανε το 1963 αγωνιζόμενος στην Α’ Εθνική, στο Εθνικό στάδιο Αιγίου (Παναιγιάλειος – Ολυμπιακός 1-0) παρουσία 14.119 φιλάθλων. Το προσωνύμιο του Παναιγιαλείουήταν από τη δεκαετία του ’50 «Μάυρη Θύελλα» και του το είχε δώσει η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ. Επίσης οι παίκτες του αποκαλούνταν «Πασάδες του Αιγίου» εξαιτίας του γεγονότος ότι αμείβονταν πλουσιοπάροχα για τα μέτρα εκείνης της εποχής.

Το 1966 πέφτει στη Β’ Εθνική και ανεβαίνει το 1969/70 και πέφτει το 1975. Αξιόλογη πορεία στη Β’ κατηγορία κανει απο το 1978 οπου αγωνίστηκαν παίκτες μεγάλης κλάσης οπως: Αγανιάν, Μποτίνος, Πλέσσας, Αγουρίδης, Αρβανίτης, Ξανθάκης, Μπούρης, Σημιγδάλης, Σαραντόπουλος, Πικουλας, Ρουβαλης. Άξιο αναφοράς ο μεγαλυτερος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα του Παναιγιάλειου, ήταν ο Αργεντίνος Sergio Espinosa.

p1

                                                       (Παναιγιάλειος το 1930)

p3

                                     (Παναιγιάλειος το 1933)

photo_bannerxekinhma_pgs171610

Έφτασε δυο φορές στα Προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και μια στα Ημιτελικά. Στους προημιτελικούς την μια φορά νικάει την πανίσχυρη Προοδευτική (με Αναστασιάδη, Μπέση, Κανσό, Γερμενή, Χριστοφορίδη) στο Καραισκάκη με 1-0. Και  την δεύτερη φορά αποσύρθηκε επειδή δεν δέχτηκε ενω είχε κληρωθεί να αγωνιστεί με τον Ηρακλή εντός, να τον παίξει εκτός. Ημιτελικός με τον Ολυμπιακό το 1981. Αλλες σπουδαίες νίκες,  επι της Αούστρια του Γκράτς στο Αίγιο, το 2-0 με την Παναχαική στο Μεσολόγγι με σκόρερ τον Σοφιανό, όπου ετσι ανέβηκε στη Α’ Εθνική, δυο νίκες επι του μεγάλου τότε Ολυμπιακού με 1-0, δυο νίκες επι του Αρη για Πρωτάθλημα και Κύπελλο μέσα σε τέσσερις μέρες, νίκη επι του ΠΑΟΚ στο Αίγιο και ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη. Ισοπαλίες με ΠΑΟ (1-1) και ΑΕΚ (2-2) στο Αίγιο, νίκη με Ηρακλή εντός και ισοπαλία 1-1 εκτός. Απέκλεισε στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ και την μεγάλη ομάδα της Δόξας Δράμας μεσα στη Δράμα με 1-3 για το θεσμό του Κυπέλλου το 1981.

Από τα πιο πρόσφατα χρόνια, άξια αναφοράς είναι η πορεία του Παναιγιαλείου για το θεσμό του Κυπέλλου το 1980/81 όταν κατάφερε να φτάσει του “4” της διοργάνωσης. Εκεί ο Παναιγιάλειοςβρήκε στο δρόμο του τον Ολυμπιακό, ο οποίος σταμάτησε την πορεία της ομάδας.

Μπαράζ παραμονής στη Β Εθνικη στα Γιάννινα τον Μαιο του 2001 με αντίπαλο τον Ναυπακτιακό Αστέρα, με πάνω απο 2000 Αιγιώτες στην εξέδρα να ζούν μοναδικές στιγμές.

Από το 2003 και μετά ο Παναιγιάλειος αγωνίζεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα με εξαίρεση δύο περιόδους όπου αγωνίστηκε στην Football League 2.

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΓΣ που έχει φορέσει την μελανόλευκη, αν μη τι άλλο ήταν ο τεράστιος Λάκης Σοφιανός.

asterios_mpellas455459maxPGSshma154592oli2deltio_propoistoriki_photo

p4

                                            (Π.Γ.Σ. το 1971)
Κάποιοι από τους μεγάλους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας του Αιγίου:
 • Σοφιανός
 • Παπάζογλου
 • Αγανιάν
 • Κρητικόπουλος
 • Καραμανλής
 • Δαβουρλής
 • Αγγελίνας
 • Φυλακτός
 • Μαργαρίτης
 • Μακρής
 • Φαράντος
 • Ξένος
 • Θεοδώρου
 • Καρακατσάνης
 • Βόμβας
 • Λουκανίδης
 • Τσανακτσής
 • Ψύχος
 • Τουμπέλης
 • Σιμιγδαλάς
 • Μποτίνος
 • Sergio Espinosa
 • Γερούκαλης
 • Κορωνέλλος
 • Ρούμπας
 • Κεχαγιάς
 • Μισαηλίδης
 • Ξανθάκης
 • Νικολαίδης
 • Αγουρίδης

Πηγή : www.panaigialeiosfc.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο