Ανεμβολίαστοι οι Έλληνες που μπαίνουν στην εντατική λόγω γρίπης

Περισσότεροι από επτά στους 10 Έλληνες που χρειάσθηκαν πέρυσι νοσηλεία στην εντατική εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών στη γρίπη, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάσθηκαν την περίοδο 2013-2014 νοσηλεία στην εντατική, οι 255 (το 77,3%) ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές στην νόσο. Ωστόσο, οι 235 από αυτούς δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να τους έχει προστατεύσει.

Επιπλέον, από τους 330 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην εντατική, έχασαν τελικά τη ζωή τους οι 129 – και το 96,8% από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ώστε να μεσολαβεί αρκετός χρόνος από τον εμβολιασμό έως ότου μπει για τα καλά η εποχή της γρίπης στην χώρα μας (αυτό συνήθως συμβαίνει γύρω στον Ιανουάριο).

Το μεσοδιάστημα αυτό είναι απαραίτητο για να παραχθούν επαρκείς ποσότητες αντισωμάτων, που θα παράσχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία κατά της γρίπης.

Ο εμβολιασμός δεν εγγυάται ότι κάποιος δεν θα αρρωστήσει από γρίπη, αλλά τουλάχιστον αν μολυνθεί από τους υπαίτιους ιούς, είναι πολύ πιθανότερο να εκδηλώσει ήπια συμπτώματα και να προστατευθεί από τις επιπλοκές.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι απολύτως απαραίτητο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή:

  •  Στα άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, των νεφρών και του ήπατος, στα άτομα σε ανοσοκαταστολή και νευρολογικά νοσήματα, και σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση
  •  Στις εγκύους
  •  Στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς.

«Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά προπάντων τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει πως οι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν γρίπη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, εξαιτίας της συνεχούς επαφής τους με άρρωστα άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες για την εποχική γρίπη είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο