Αλ. Τσίπρας: Εκλογές τώρα και ευρύτατη συναίνεση για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Ελλάδα

Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής,απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, διαμηνύοντας πως όποια συμφωνία συνάψει η κυβέρνηση τώρα δεν θα γίνει σεβαστή από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός γίνει κυβέρνηση.
 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού και τόνισε: “Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα, το παλιό φεύγει, η κοινωνική δικαιοσύνη, η πραγματική δημοκρατία θα επιστρέψει στην πατρίδα μας, το καινούργιο θα έρθει. Μην προσπαθείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσταθεροποιώντας τη χώρα”.

 
«Αυτό όμως που καταλαβαίνει ο κόσμος που παρακολουθεί τις ομιλίες των κυβερνητικών βουλευτών δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε πρόταση εμπιστοσύνης στη κυβέρνησή, αλλά πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Κάνατε τρεις μέρες πρόβα αντιπολίτευσης» είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 
 
Αλλά, τόνισε, «μετά από τρείς μέρες κινδυνεύετε να σας γυρίσει τελείως μπούμερανγκ η πρωτοβουλία συσπείρωσης, την μετατρέψατε από μόνοι σας σε πρόταση μομφής εναντίον του εαυτού σας». Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις τρεις ημέρες είχε άλλη μία ευκαιρία να παρουσιάσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, αυτές που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, «ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, με αρχή μέση και τέλος».
 
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνηση επιδίδεται στον έσχατο εμπαιγμό όταν ισχυρίζεται ότι προετοιμάζει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
 
«Τα μνημόνια είναι οι πάνω από 460 εφαρμοστικοί νόμοι και οι 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που στραγγαλίζουν την οικονομία και μονιμοποιούν την κοινωνική τραγωδία. Τα μνημόνια δεν είναι ένας τίτλος σε ένα δανειακό πρόγραμμα.Είναι η ανεργία, οι απολύσεις, η αιμορραγία των συνταξιούχων, ο εργασιακός μεσαίωνας, η ανασφάλεια. Η διάλυση της μεσαίας τάξης. Είναι η εκποίηση του δημόσιο πλούτου. Τα μνημόνια είναι η ανάπηρη δημοκρατία, η κατάργηση δημοκρατικών, εργασιακών, ακόμα και ανθρώπινων δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
 
Αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι «με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την ιταλική, να βρίσκεται ήδη σε ύφεση και τη δεύτερη μεγαλύτερη, τη γαλλική, να παλεύει να την αποφύγει, η επιδείνωση της κατάστασης στη Γερμανία είναι η χαριστική βολή για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη». «Αυτή η αποτυχία είναι που προκάλεσε και τη διαφαινόμενη ρωγμή στις εδραιωμένες αντιλήψεις και σήμερα ωθεί σε αλλαγή πολιτικής» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά στηρίζει τις αντιλήψεις που κλονίζονται και ταυτίζεται απολύτως με την Α. Μέρκελ. «Και φτάνει μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί δημοσίως τη Γαλλική κυβέρνηση επειδή αποφάσισε να μεταθέσει στο 2017 το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 3%».
 
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Α. Σαμαράς δεν έχει πολιτική στρατηγική διαπραγμάτευσης, δεν έχει πολιτική ευρωπαϊκών συμμαχιών», «γιατί, εκτός από το ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο, πιστεύει, παράλληλα, ότι είναι ελληνικό πρόβλημα». Απεναντίας, «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με σχέδιο, με στόχο, με συμμαχίες μια ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα δώσει οριστική, κοινωνικά βιώσιμη και δίκαιη λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».
 
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη παρούσα Βουλή, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης σας κυβέρνησης, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων» και προειδοποίησε εκ νέου (όπως είχει κάνει και μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές): «Μη προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις, σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων, χωρίς τη συναίνεσή μας. Το λέω ξανά, για να το ακούσουν και στις Βρυξέλες και στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν έχει τη δική μας συναίνεση δε θα γίνει αποδεχτή. Δε θα δεσμεύει το ΣΥΡΙΖΑ, δε θα δεσμεύει τη κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με τη ψήφο του. Και όπως γνωρίζετε, όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος, τη συνέχεια της λιτότητας, με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δε πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας».
 
Τέλος, κάλεσε τους κυβερνώντες να «φανούν θαρραλέοι», δίνοντας διέξοδο στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο. Όπως τους προέτρεψε: «Αφού διαπιστώσετε σήμερα ότι στη Βουλή δεν έχετε ούτε κατά διάνοια τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα αριθμό 180 βουλευτών, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, προχωρήστε συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία».
 
Η χώρα, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να παέι συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές που θα δώσουν εντολή ισχυρής διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης αλλά και περιθώρια ευρείας συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
«Ζητάμε, λοιπόν, εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα.  Για να αντικαταστήσουμε την εσωτερική υποτίμηση αξιών, αμοιβών και ανθρώπων με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ελπίδας» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο