Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

  • 1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1  κοτόπουλο (βάρους περίπου 1.200 γρ.)
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • αλάτι,  πιπέρι,ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό

         ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει βάζω στην κατσαρόλα τις μερίδες κοτόπουλου και τις σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να τις γυρίσω, μέχρι η κάτω πλευρά να ροδίσει.Μόλις είναι έτοιμες από τη μια πλευρά, τις γυρίζω  να ροδίσουν και από την άλλη μεριά για άλλα 3 – 4 λεπτά. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2- 3 λεπτά, γυρνώντας  τις μερίδες από όλες τις πλευρές, μέχρι τελικά να  ροδίσουν ομοιόμορφα. Σβήνω με το κράσι και το αφήνω για 3 λεπτά στη φωτιά.
Βγάζω το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το μεταφέρω σε μια άνετη γάστρα ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αδειάζω στη γάστρα μαζί με το λιγοστό λαδάκι τους.
Γύρω από το κοτόπουλο απλώνω τις μπάμιες ,τις οποίες έχω πρώτα βράσει περίπου για 10 λεπτά ,τις κομμένες ντομάτες με τους χυμούς τους  και  τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πασπαλίζω καλά με αλάτι,πιπέρι , το κύμινο και τη ρίγανη.Τέλος ρίχνω το νερό  .

Ψήνω το φαγητό για 45 – 50 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει καλά και να ξεκολλά εύκολα το ψαχνό από το κόκαλο. Έχω πάντως κατά νου το βιολογικό ή το ελεύθερης βοσκής κοτόπουλο είναι πιο σκληρό και ίσως χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο. 
Ξεσκεπάζω τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσει το κοτόπουλο και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Το σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο