Αμφίπολη:Άδειος ο τάφος;

Οι ανακοινώσεις για τον τάφο της Αμφίπολης ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου που δεν ήταν τίποτε άλλο από την παρουσίαση ενός βίντεο δύο λεπτών και δέκα δευτερολέπτων, όχι μόνο δεν δικαίωσε όσους περίμεναν μία σημαντική ανακάλυψη που θα ανύψωνε το ηθικό των Ελλήνων, αλλά φαίνεται πώς έβαλε τέλος σε ένα όνειρο.

Ένα όνειρο πάνω στο οποίο πάτησε η κυβέρνηση για να κάνει την προπαγάνδα της και να στρέψει τα βλέμματα των Ελλήνων στο λόφο Καστά και στις έρευνες των αρχαιολόγων αντί στους λογαριασμούς με τον ΕΝΦΙΑ, στα ραβασάκια τις εφορίας και στις δυσοίωνες πολιτικές εξελίξεις.

Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να υποβαθμίσουμε τον σημαντικό αυτόν πολιτιστικό θησαυρό που βρέθηκε στην Αμφίπολη και έχει τα πάντα. Από σφίγγες και καρυάτιδες μέχρι απίστευτης ομορφιάς ψηφιδωτό, εντυπωσιακό μωσαϊκό και ρόδακες. Ένα ταφικό μνημείο που πολλοί λαοί θα ήθελαν να έχουν κληρονομιά.

Μήπως όμως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτή την εθνικής σημασίας ανακάλυψη για να κάνει προπαγάνδα και να ξεπεράσει τα δύσκολα προβλήματα που είχε; Είναι σχεδόν βέβαιο. Ας ρίξουμε μία ματιά στο χρονικό των ανασκαφών και όλοι θα καταλάβουν.

Ξεκίνησαν περί τα μέσα Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση δέχονταν τους πρώτους ισχυρούς κλυδωνισμούς λόγω του ΕΝΦΙΑ που αποτελείωνε τα ελληνικά νοικοκυριά όταν οι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος μιλούσαν για φόρο «δίκαιο» και μειωμένο σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Μετά την ανακάλυψη της εντυπωσιακής εισόδου με τις δύο ακέφαλες σφίγγες άρχισαν να δημιουργούνται προσδοκίες πώς ο τάφος ήταν Βασιλικός.

Οι εργασίες συνεχίζονταν με αμείωτους ρυθμούς μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου διεξάγονταν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσία του κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε τη… σημαντική ανακοίνωση περί μείωσης κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όλος τυχαίος ανακαλύπτονται οι καρυάτιδες στον τάφο. Ενώ οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν εξ αρχής πως σώζονται ολόκληρες, οι ανακοινώσεις και οι φωτογραφίες δίδονται σταδιακά προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανό» το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Κατέστη δυνατό, όταν οι λογαριασμοί με τον ΕΝΦΙΑ έχουν αρχίσει και φτάνουν.

Υπάρχουν πλέον σαφή δείγματα πώς ο τάφος έχει συληθεί, με το defencenet.gr να το επισημαίνει αλλά οι αρμόδιοι να επιχειρούν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον.

Έρχεται η δήλωση του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού πώς ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Δήλωση την οποία μαζεύει λίγες ώρες αργότερα και ενώ το θέμα έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις λέγοντας πώς «εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο».

Αρχίζουν και παίζουν εκτιμήσεις περί τάφου της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης, του Ηφαιστίωνα. Ενεπλάκησαν και άλλα ονόματα. Το defencenet.gr ήταν επίσης από τα πρώτα ΜΜΕ που έχει ενημερώσει το κοινό του ότι δεν πρόκειται για τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν βήμα βήμα και εντοπίζουν στον επόμενο θάλαμο το άκρως εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δείχνει τα νέα ευρήματα στην Άγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο και αυτή μένει με το… στόμα ανοιχτό.

Είχε προηγηθεί ένα κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με μία σειρά δημοσκοπήσεων να δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται έως και 8% από τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά να απειλεί πώς αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαθούν οι τραπεζικές καταθέσεις. Υπάρχει έντονη φημολογία πώς θα προκηρυχθούν εκλογές. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Και ενώ η κυβέρνηση αρχίζει να τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο όταν τολμάει να ψελλίσει τα περί εξόδου από το μνημόνιο (κάτι βέβαια που δεν πρόκειται να συμβεί για την επόμενη γενιά) οι έρευνες στην Αμφίπολη συνεχίζονται και έρχονται στην επιφάνεια νέα ευρήματα, όπως το κεφάλι της αριστερής σφίγγας εντός του τρίτου θαλάμου.

Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση ωστόσο ότι ο τάφος έχει συληθεί. Το παραδέχθηκε χθες και το υπουργείο Πολιτισμού στην επίσημη ανακοίνωση του, όπως άλλωστε και το ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος. Ο τρίτος, που αποδείχθηκε βαθύτερος είναι και ο τελευταίος. Εκεί όπου θα συνεχιστεί η έρευνες με την απομάκρυνση των χωμάτων που απομένουν.

Οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου μάλλον και αυτές δεν ήταν τυχαίες. Μήπως η κυβέρνηση περίμενε επεισόδια στις παρελάσεις και ήθελε χρησιμοποιήσει την Αμφίπολη ως αντίβαρο; Πιθανόν και αυτό. Ιδίως όταν τελικώς οι ανακοινώσεις αποδείχθηκαν… άνθρακες. Το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών και ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας.

Δεν γνώριζαν άραγε οι αρχαιολόγοι πώς ο τάφος ήταν άδειος ή ότι είχε συληθεί; Χρειάσθηκε δυόμιση περίπου μήνες η κ. Μενδώνη για να καταλάβει πώς υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση στο ταφικό μνημείο;

Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιήθηκε ανερυθρίαστα από την κυβέρνηση για προπαγάνδα, ο τάφος της Αμφίπολης αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Τώρα, το ερώτημα για το ποιος ήταν θαμμένος στον τάφο μπορεί και να μην απαντηθεί ποτέ. Η Ολυμπιάδα; Ποιος ξέρει;

defencenet.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο