Ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας 10ετίας στην Ελλάδα

Ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας 10 ετίας τόσο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη ότι θα είναι ο φετινός, αναφέρουν οι περιβαλλοντολόγοι αναλύοντας τα μοντέλα και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στην διάθεσή τους.

Το γεγονός ότι ήδη έχουμε έντονες χιονοπτώσεις από τις 22 Οκτωβρίου, αλλά και θερμοκρασίες που σημειώνονται Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δείχνουν ότι ο εφετινός χειμώνας θα διακόψει το σερί των “θερμών” χειμώνων της τελευταίας τριετίας (ο τελευταίος βαρύς χειμώνας ήταν το 2011-2012).

Φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και η χρονιά των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Ευρώπη. Οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι, όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008, είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 τα φαινόμενα μέσα στο χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα (η προεκλογική εκστρατεία του 2004 είχε γίνει μέσα στα χιόνια), ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.

Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας θα έχει περισσότερα χιόνια και από τον χειμώνα 2007-2008 που ήταν μέχρι στιγμής ο πλέον βαρύς της τελευταίας δεκαετίας.

Στην ανατολική Ρωσία εφέτος μετά από πολλά χρόνια, επικρατεί ήδη αυτή την εποχή ψύχος με θερμοκρασίες ακόμα και -30oC. Το ψύχος αυτό αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρας μας τόσο μέσα στον Νοέμβριο όσο και και στον Δεκέμβριο.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν θε έχουν και γεωστρατηγικές επιπτώσεις: Η Ρωσία θα “θησαυρίσει” από την πώληση αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου και θα “ρεφάρει” από την πτώση τιμών στο πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, όσες χώρες δεν θα πάνε καλά με την Ρωσία και εκβιάζουν την Μόσχα με διάφορους τρόπους, θα περάσουν μάλλον δύσκολα…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο