Ξεκινούν οι αντιφυματικοί εμβολιασμοί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας

Τον εμβολιασμό για την φυματίωση σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων ζητεί με κατεπείγουσα εγκύκλιο η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Η κ. Παπανικολάου καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν άμεσα τους αντιφυματικούς εμβολιασμούς ιδιαιτέρως στους μαθητές της Α’ Δημοτικού σε όλα τα σχολεία της χώρας. Η γενική γραμματέας επισημαίνει ότι η φυματίωση κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από μια κοινή μολυσματική νόσο μετά τον ιό του ΑΙDS (HIV).

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG) και στην ηλικία 11 έως 12 ετών στα ανεμβολίαστα παιδιά (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης).

Όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους στην ηλικία που συνιστάται, θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Επίσης η κ. Παπανικολάου τονίζει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.

Ιδιαίτερη έμφαση τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:

  • Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας
  • Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης
  • Παιδιά με  Mantoux (-), στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα)
  • Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS)
  • Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση  ή νεογνά πληθυσμιακών ομάδων με υψηλό δείκτη διαμόλυνσης  (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση).

Έλεγχος και των εκπαιδευτικών

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν ακτινογραφία θώρακος (αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη) και η δερμοαντίδραση (mantoux) κατά την πρόσληψή τους και στη συνέχεια ανά πενταετία.

Στη περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί επίμονος βήχας που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, εκτός από τις κλινικές εξετάσεις, πρέπει να γίνεται έλεγχος και ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται περαιτέρω έλεγχος του εκπαιδευτικού και έλεγχος του ευρύτερου κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο