Ασύλητος τάφος βρέθηκε στη Βεργίνα από την εποχή του M.Αλεξάνδρου.

Ένας ασύλητος τάφος στο νεκροταφείο των Αιγών στη Βεργίνα ανακαλύφθηκε την Τρίτη και χρονολογείται το 330 π.Χ.

Τις ανασκαφές πραγματοποιεί η ομάδα της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη, αγαπημένη μαθήτρια του Μανώλη Ανδρόνικου και ανασκαφέας του ανακτόρου των Αιγών. Σύμφωνα με πληροφορίες του thousandnews.gr, ο τάφος είναι κιβωτιόσχημος και μέχρι στιγμής έχει ανακαλυφθεί ένα χάλκινο στεφάνι, τέσσερα κεραμικά και άλλα ευρήματα. Ο τάφος είναι της μακεδονικής εποχής και είναι ένας από τους πολλούς που υπάρχουν στο νεκροταφείο των Αιγών.

Αναλυτικά η ανάρτηση της κ. Κοτταρίδη:

«Από ότι βλέπω… και κυρίως από ότι ακούω (το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς εδώ και δυο ώρες) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανασκαφή μας…. λοιπόν, πριν το θέμα ξεφύγει, θα σας δώσω μερικές πληροφορίες, αλλά περισσότερα όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες…

Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ.”μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ… και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών….

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο