Δεν θα βγαίνει στον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια και οι αντιρρήσεις της Τρόικα, ενώ, ο Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς, εξερχόμενος από το Μαξίμου τόνισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες για να εφαρμόσουν τον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα «Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες για να εφαρμοστεί ο νόμος και να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δήλωσαν αντίθετοι και στην άρση περιορισμών στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν, από πλευράς κυβέρνησης, εκτός των Σαμαρά-Βενιζέλου, και οι Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας.
Από την πλευρά των τραπεζών, στο ραντεβού προσήλθαν οι Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Σημειωτέον ότι η Τρόικα, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες, τηρεί σκληρή διαπραγματευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, έχει εκφράσει ενστάσεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και περιμένει νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.
Ενα άλλο ζήτημα για το οποίο πιέζει η Τρόικα είναι εκείνο της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών και τα στεγαστικά δάνεια, με το Μαξίμου να επιμένει ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, ενώ, ο αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη, σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμών.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μετά τη διευρυμέμνη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Σημείωσε δε ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σάλλας πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη η πορεία μετά τα stress test που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και η οικονομική ανάπτυξη σημειώνοντας ότι με δεδομένο για την επόμενη χρονιά ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 2% – ορισμένοι προβλέπουν ακόμα και 3% – οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται.

Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Μαντζούνης Alhpa Bank, Αλέξανδρος Τουρκολιάς Εθνική Τράπεζα, Χρήστος Μεγάλου Eurobank.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο