Οι 2 offshore του Γ. Καρατζαφέρη.

Η έως τώρα έρευνα δείχνει ότι  δεν είχε καταγράψει στις δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης τις εξωχώριες εταιρίες ούτε το χρηματικό ποσό για τα οποία γίνεται λόγος στην σχετική εισαγγελική εντολή

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα πόθεν έσχες του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη που θα απαντά αν σε αυτά έχει δηλώσει τις δύο επίμαχες offshore εταιρίες οι οποίες εμπλέκονται σε συμβάσεις εξοπλιστικών και εμφανίζονται να λαμβάνουν ποσό τουλάχιστον 1,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με  πληροφορίες η έως τώρα έρευνα δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν είχε καταγράψει στις δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης τις εξωχώριες εταιρίες ούτε το χρηματικό ποσό για τα οποία γίνεται λόγος στην σχετική εισαγγελική εντολή.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα εστιάζεται στα «πόθεν έσχες» που αφορούν τα οικονομικά έτη εως το 2010 καθώς τότε ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει αυστηρά σε εν ενεργεία πολιτικούς να μετέχουν σε offshore. Ο νόμος προέκυψε μετά την αλήστου μνήμης φράση του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» με την οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει την κατοχή εξωχώριων εταιριών.

Στην περίπτωση λοιπόν που επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της δικαστικής έρευνα και συνδεθεί επίσημα ο κ. Καρατζαφέρης με τις δύο υπεράκτιες εταιρίες, τότε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κινδυνεύει – πέραν των άλλων – με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο εως και 500.000 ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το 6ο άρθρο του νόμου 3849/2010 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών, μέλη της Κυβέρνησης, υφυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βουλευτές και ευρωβουλευτές, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς Υπουργείων, οι γενικοί γραμματείς περιφερειών, οι πρόεδροι των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και οι πρόεδροι, διοικητές, υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος. Όσοι από τους παραπάνω εντοπιστούν με άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης με παρέμβασή του στον Αντ1 απάντησε στα σενάρια που ήθελαν να παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα αφορά προσωπική του υπόθεση και δεν έχει σχέση με το κόμμα. Ειδικότερα αναφέρει πως «Δεν υποχωρώ, δεν υποτάσσομαι, δεν συμβιβάζομαι. Το όλο θέμα είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν αφορά το κόμμα. Αυτό εννοούσα με τη φράση μου στην ανακοίνωση που αφορά την “απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος”. Τέλος τονίζω και κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ηγεσία του κόμματος».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο