Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ αναστάτωσε τη μισή Ελλάδα – Στο ρήγμα της Αταλάντης το επίκεντρο

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγάλης έντασης και διάρκειας, σημειώθηκε στις 01:05 με επίκεντρο περιοχή 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και το ίδιο μέγεθος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και οι δύο δονήσεις είχαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση, οι σεισμοί μετρήθηκαν 5,2 Ρίχτερ, κάτι που διορθώθηκε σε 5,1 Ρίχτερ, μετά την επεξεργασία των δεδομένων από τους επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ισντιτούτου. Ο διπλός σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, αλλά και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, καθώς και στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί των 3,8 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,4 Ρίχτερ στις 01:18. Ο χορός των Ρίχτερ στη Χαλκίδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στις 01:33, 2,5 Ρίχτερ στις 01:39, 3,7 Ρίχτερ στις 01:40, 3,4 Ρίχτερ στις 02:18, 3,3 Ρίχτερ στις 02:35 και 3,8 Ρίχτερ στις 02:53.  Στις 03:13 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός, καθώς είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Διαφωνούν οι σεισμολόγοι, τις πρώτες ώρες μετά τη διπλή σεισμική δόνηση για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή για το εάν θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο  καθηγητής Γεωολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τη διπλή σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ στην Χαλκίδα. Ο κ. Λέκκας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις λίγο μετά το φαινόμενο, σημείωσε πως οι σεισμοί των 5,1 Ρίχτερ έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λαμία, η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος. Μιλώντας στο Star Channel, τόνισε πως «το επίκεντρο ήταν ο βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος», συμπληρώνοντας πως ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, επίσης, εξήγησε πως: «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό».

Για τη διπλή σεισμική δόνηση, τέλος, ο κ. Λέκκας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών. Είμαστε σε άμεση επαφή με όλα τα σεισμικά δίκτυα της επικράτειας».  «Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση. Φυσιολογική η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας», έγραψε ακόμη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο