Για μια εβδομάδα τα παιδιά κλείνουν την τηλεόραση.

Τί είναι η Camera Zizanio; Μπορεί ένα πιτσιρίκι του νηπιαγωγείου να γυρίσει ταινία; Ποιός είναι ο 6χρονος σταρ Τόμπι Λιτλ (και όχι, δεν πρόκειται για ψευδώνυμο), που έρχεται από τη Βρετανία με τη … δεύτερη ταινία του;

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν ανέρχονται στα 184 από όλη την επικράτεια. Από τους Παξούς ως τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη.

 Πώς θα βγαίνουν η εφημερίδα Ζιζάνιο, ηεκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο και το εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (όλα σε παραγωγή των παιδιών);

Τί σχέση έχει το ταραγμένο Κομπάνι της Συρίας με την Πελοπόννησο; Μπορούν τα παιδιά να «μιλήσουν» για δύσκολα θέματα, ή, εφόσον δεν τα αφορούν άμεσα, δηλώνουν άγνοια;

Ταινίες για παιδιά, ταινίες από παιδιά, παιδιά που στήνουν την κάμερα και δείχνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο.

Πύργος, Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα, Γαστούνη. Σε κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, αλλά και απλές σχολικές τάξεις.

Η πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ξεκινά το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στην Πελοπόννησο.

Για μια εβδομάδα, τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη προσοχή τους ότι μία κινηματογραφική ταινία μπορεί να τα κάνει να περάσουν καλά, αλλά και να μάθουν πολλά.

Τα Διαγωνιστικά

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 678 ταινίες από 61 χώρες. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντήςΔημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία.

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Θα συζητηθούν…

Μεταξύ των προσκεκλημένων του φεστιβάλ είναι η σουηδέζα ηθοποιός Λίνα Λίντερσον, γνωστή από τον ρόλο του παιδιού-βαμπίρ στην πολυσυζητημένη παλιότερη ταινία «Άσε το κακό να μπεί». Η Λίντερσον, αγνώριστη, πρωταγωνιστεί τώρα στην σουηδική ταινία «Broken Hill Blues».

Η αυστριακή ταινία «Maybe Tomorrow» καταπιάνεται με το ακανθώδες θέμα της αυτοκτονίας μέσω ίντερνετ. Σύμφωνα με στατιστικές η αυτοκτονία αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτων των νέων.

Τόμπι Λιτλ
Τόμπι Λιτλ

Στην Camera Zizanioσυμμετέχουν φέτος με ταινίες τους και 15 νηπιαγωγεία, ενώ αδιαμφισβήτητος σταρ θα είναι ο6χρονος Τόμπι Λιτλ που θα δείξει την δεύτερη ταινία του!

Έναρξη 29 Νοεμβρίου

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 30 Νοεμβρίου (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την «καρδιά» των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με τη χωρίς λόγια, ταινία animation «Το Αγόρι και ο Κόσμος» του Αλε Αμπρέου απο την Βραζιλία. Το φιλμ θα ανοίξει σε οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος .

Για το Κομπάνι

Το Φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των οκτώ πόλεων, οι οποίοι αντί εισιτηρίου καλούν -κατά περίπτωση -τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά είδη (φάρμακα, τρόφιμα) ή χρήματα προς ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών δομών. Τρόφιμα θα σταλούν και στο Κομπάνι της Συρίας.

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει και σε κανονική διανομή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα (18 Δεκεμβρίου).

14η Camera Zizanio

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη 14η διοργάνωσή της έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών καθώς υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 480 ταινίες!

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν ανέρχονται στα 184 από όλη την επικράτεια. Από τους Παξούς ως τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη.

Η διεθνής ακτινοβολία του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει και ένα αντίστοιχο ρεύμα από το εξωτερικό.

Συγγραφείς, ηθοποιοί, παραμύθια, όνειρα 

-Τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ θα είναι οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης και Θέμης Πάνου. Οι Άλκη Ζέη, Μάνος Κοντολέων, Αγγελική Δαρλάση, Βασίλης Τερζόπουλος, Γρηγόρης Χαλιακόπουλο θα συναντήσουν τα παιδιά και θα παρουσιάσουν βιβλία.

-Μικρό αφιέρωμα: τα κινούμενα παραμύθια του Jannik Hastrup. O σπουδαίος Δανός animator θα είναι στον Πύργο για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του που διαγωνίζεται στις μικρού μήκους.

Zoom in European Children’s Film

Τριάντα τρεις ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον κόσμο των ενηλίκων. Ο πόλεμος και η προσφυγιά, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι φυλετικές διακρίσεις και οι θρησκευτικές διαφορές, το χάσμα των γενεών και η διαφορετικότητα, οι παραδόσεις και τα παραμύθια αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες των ταινιών.

School Cinema

Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας: Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.

Και στην Αθήνα (11 – 17 Δεκεμβρίου)

Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 14ης Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στην Αλκυονίδα (Ιουλιανού 42). Ώρες προβολών: 18:00-22:00

Πού:

  • Πύργος: «Απόλλων», Ορφέας Cineplex, Κούβελος, Συνεδριακό Κέντρο Πύργου (Camera Zizanio)
  • Πάτρα: Ster VesoMare
  • Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
  • Λεχαινά: Cine Άστρον
  • Μεσολόγγι: Τρικούπειο
  • Αμαλιάδα: Cine Cinema
  • Ζαχάρω: Δημοτικό Σχολείο
  • Γαστούνη: Κουρβισιάνειο.

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν. 

Πηγή :thetoc.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο