1942-2014. 72 χρόνια μετά την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου όπου έγινε η ομώνυμη μάχη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε σήμερα στην ιστορική περιοχή. Στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν το παρών κάτοικοι της περιοχής, αλλά και άνθρωποι που αγωνίστηκαν στον πόλεμο, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η Μάχη του Γοργοπόταμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942, μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ που συνεργάστηκαν με συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον κυρίως Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας, μια σημαντική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη. Η νίκη ανεκοψε τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων του Ρόμελ στην Αφρική, φούντωσε το αντάρτικο στην Ρούμελη και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων. Το 1982, με το νόμο 1285, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αν. Υπ. Οικονομίας Χ. Σταϊκούρας, τη Βουλή ο Βουλευτής της ΝΔ Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Καραϊσκος.  Το παρόν έδωσαν θρησκευτικές και στρατιωτικές ηγεσίες, όπως επίσης ο Δήμαρχος Λαμίας Ν. Σταυρογιάννης, ο βουλευτής Φθ/δας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κυριακάκης, ο Ανεξάρτητος ευρωβουλετής Ν. Μαριάς, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών , της ΔΗΜΑΡ αλλά και των αντιστασιακών οργανώσεων. Στις ομιλίες τους δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για τη σημερινή οικονομική συγκυρία που βιώνει σήμερα λόγω του μνημονίου η Ελλάδα  αλλά  και στην ανάγκη συνέχισης της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

 

 

 

Πηγή:parapolitika.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο