Ιστορία του σαφράν .Το ελληνικό σαφράν έχει την ίδια αξία με τον χρυσό .

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία,ο όμορφος θνητός Κρόκος ερωτεύτηκε την όμορφη νύμφη Σμίλα. Αλλά  η νύμφη τον απέρριψε και αυτός μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο μωβ λουλούδι, τον κρόκο.

Η λέξη σαφράν- όπως ονομάζεται αλλιώς το μπαχαρικό-  προέρχεται από την αραβική Zafaran , που σημαίνει κίτρινο, και  ήδη από το 1500 π.Χ. αναφέρεται σε πολλά κλασικά κείμενα, καθώς και στην Αγία Γραφή.

Ο κρόκος συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Ο Κρόκος συλλέγεται από το φυτό Crocus sativus,  μέλος της οικογένειας Iris.  Για χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται στην Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή και τα πορτοκαλί νήματά του χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν σε φάρμακα, αρώματα, χρωστικές ουσίες, αλλά και ως ένα θαυμάσιο αρωματικό για τα τρόφιμα και τα ποτά.

Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του, ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι μεγαλύτερη παραγωγή σαφράν παγκοσμίως καταγράφεται στο Ιράν, η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρόκου στον κόσμο.

Στην Ελλάδα, ο κρόκος, ή ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο και θεωρείται το ” το χρυσάφι της ελληνικής γης”.

Είναι τόσο ακριβό που μπορεί να συγκριθεί με το χρυσάφι, εξ ου και πολλοί το ορέγονται. Είτε για να το εμπορευθούν, να το κλέψουν και, φυσικά, οι πλούσιοι και οι γαλαζοαίματοι του κόσμου να το γευτούν. Πρόκειται για το σαφράν, ένα εξαιρετικό προϊόν στο οποίο η Ελλάδα έχει κυρίαρχο ρόλο.

Όπως αναφέρει το ινδικό indiantimes, η άνοδος των πωλήσεων του σαφράν στις ΗΠΑ έχουν ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ερχόμενο μέσω του Καναδά και αφού πρώτα έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από τις περιοχές που μαζεύτηκε με προσοχή.

Η Κλεοπάτρα, όταν έπαιρνε το μπάνιο της, ζητούσε να την ραίνουν με σαφράν. Ο Μέγας Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε για να γιατρεύει τις πληγές των στρατιωτών του, ενώ η σύγχρονη χρήση του είναι συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία.

Αυτή τη στιγμή το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και διάθεσης σαφράν ανήκει στο Ιράν, όμως ακόμη και αυτό το κατά τ’ άλλα ελάχιστο 5%, είναι εξίσου σημαντικό για τις αγορές. Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, το Μαρόκο και το Αζερμπαϊτζάν είναι οι προνομιούχες χώρες που μετέχουν σε αυτό το παγκόσμιο εμπόριο. Διακινούν ετησίως σημαντικές ποσότητες σαφράν και προσδοκούν δικαίως αρκετά έσοδα από αυτό.

Προσφάτως στην Ελλάδα είχαν έρθει Κινέζοι έμποροι με στόχο να φέρουν το σαφράν στη χώρα τους, μέσω της Ελλάδας. Κάτι που δείχνει πως είναι ένα «δυναμικό» προϊόν που μπορεί να φέρει κέρδη και να ανοίξει τις αγορές. Ακόμη και εκείνες που δείχνουν απομακρυσμένες, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι πιο δεκτικές. Η περίπτωση του Ντουμπάι, σημειώνει το άρθρο, είναι χαρακτηριστική, καθώς η ζήτηση σε σαφράν είναι σταθερά έντονη. Για να καταλάβει κανείς τη δυναμική του σαφράν, ακόμη και όταν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη ήταν στο χειρότερο δυνατό σημείο τους, η προώθηση του προϊόντος προς τις ΗΠΑ δεν σταμάτησε ποτέ. Πόσα άλλα προϊόντα έχουν αυτή τη δύναμη να καταργούν τα σύνορα, να υπερβαίνουν την γεωπολ
Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο