Αρχισε ο πόλεμος του νερού – Δυο πόλεις στα “μαχαίρια” για λίγα υδάτινα απομεινάρια .

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό. Μια “προφητεία” που ακούγεται από τη δεκαετία του ’80 ακόμα, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εκπληρώνεται τουλάχιστον σε κάποια σημεία του πλανήτη.

Στον ταμιευτήρα νερού της Βραζιλίας, Jaguari, το επίπεδο του νερού έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, και τώρα οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αντιπαλεύουν για το ποια θα πάρει τα λιγοστά αποθέματα νερού που έχουν απομείνει.

Οι ηγέτες της πολιτείας του Σάο Πάολο θέλουν να αξιοποιήσουν το Jaguari, που τροφοδοτεί τη βασική πηγή ύδρευσης του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Αξιωματούχοι του Ρίο λένε πως δεν είναι σωστό να υποφέρουν από λάθη διαχείρισης τρίτων. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καλέσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να γίνει διαμεσολάβηση αυτή την εβδομάδα.

Η αντιπαράθεση συμβαίνει σε μια χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού στον πλανήτη και αυτό μόνο καλό δεν είναι, καθώς προμηνύει το ξέσπασμα  νέων συγκρούσεων, την ώρα που ο πλανήτης γεμίζει με ολοένα και περισσότερες αστικές περιοχές. Μια στις τρεις, οι 100 μεγαλύτερες πόλεις στον πλανήτη, αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αμερικανική οργάνωση, Nature Conservancy.

Σημειώνεται ότι η χώρα πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 80 ετών κι αν το Ρίο δεν έχει επηρεαστεί και τόσο από το φαινόμενο αυτό, δεν ισχύει το ίδιο και για τον γείτονά της στο Νότο: το Σάο Πάολο. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων απάντησε σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ότι τον προηγούμενο μήνα  έμειναν τουλάχιστον μια φορά χωρίς νερό.

Ακόμα κι έτσι, το Σάο Πάολο δεν βάζει περιορισμούς, όπως η Καλιφόρνια, που απαγορεύει σε εστιατόρια να σερβίρουν νερό, εκτός κι αν τους ζητηθεί από τον πελάτη και στους ιδιοκτήτες  να ποτίζουν παρεκτός σε συγκεκριμένες μέρες.

Οι κάτοικοι του Σάο Πάολο τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ουρανό, περιμένοντας τη βροχή και, όπως λένε “εμπιστεύονται περισσότερο τον Αγιο Πέτρο, παρά τους πολιτικούς”.

Πηγή:newmoney.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο