Εκπληκτικά ευρήματα πολιτισμού από μία πόλη μύθο.

Η χαμένη πόλη που ήταν γνωστή ως Θώνις στους Αιγύπτιους και Ηράκλειο στους Έλληνες έχει τη δική της ιστορία. Για αιώνες, το λιμάνι Θώνις – Ηράκλειο ήταν απλά ένας μύθος, αφού το κατάπιε η Μεσόγειος Θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια.

Δεν είναι σαν την Ατλαντίδα, αλλά η υποβρύχια πόλη του Θώνις -Ηράκλειο έρχεται πολύ κοντά.

Για αιώνες το λιμάνι πιστεύεται ότι ήταν ένας μύθος, αφού εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο περίπου 1.200 χρόνια πριν και  ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας της βόρειας ακτής της Αιγύπτου στις αρχές του 21ου αιώνα.

Από τότε, οι ερευνητές  σιγά-σιγά ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο για την πόλη, μέσω της οποίας όλες οι εμπορικές συναλλαγές από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο εισέρχονταν στην Αίγυπτο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα συντρίμμια  περισσοτέρων από 64 πλοίων, χρυσά νομίσματα και τα γιγαντιαία αγάλματα πάνω από 5 μέτρα ύψους.

Πλάκες από πέτρα χαραγμένο και στις δύο αρχαία ελληνικά και αρχαία αιγυπτιακή έχουν επίσης έφερε στην επιφάνεια.

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Πάρης έκλεψε την Ωραία Ελένη και αναζητούσε καταφύγιο για να μην βρει το παράνομο ζευγάρι ο ζηλιάρης σύζυγος Μενέλαος, εκεί πήγε την αγαπημένη του, πριν ξεσπάσει ο Τροϊκός πόλεμος.

Η πόλη ήρθε στο φως μετά από έρευνες τριών ετών του Γάλλου αρχαιολόγου Frank Goddio και της ομάδας του. «Είμαστε ακόμη στην αρχή των ερευνών. Θα πρέπει να δουλεύουμε για τα επόμενα 200 χρόνια για να αποκαλυφθεί πλήρως και να γίνει κατανοητή η Θώνις – Ηράκλειο», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο