Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εξαιτίας του ISIS

Παραιτήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε χθες ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Ο Χέιγκελ, ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος στην κυβέρνηση Ομπάμα, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Χέιγκεν, τονίζοντας ότι αποχαιρετά έναν «φίλο» και «εξαιρετικό συνεργάτη» τον οποίο ήταν «τυχερός να έχει στην ομάδα του».

Όσον αφορά στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν μια οικειοθελής και αναμενόμενη διαδικασία δεδομένου ότι τελειώνει η διακυβέρνησή του. «Ο Τσακ ήρθε πριν από ένα μήνα στο γραφείο μου και με ρώτησε σχετικά με το τελικό τρίμηνο της κυβέρνησής μου ενώ δήλωσε ότι είναι καιρός και για τον ίδιο να αποχωρήσει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Τσακ Χέιγκελ,  ως «υποδειγματικό υπουργό Άμυνας», καθώς και άνθρωπο με ακεραιότητα και υψηλή παιδεία.

Ανέφερε παράλληλα ότι οκ. Χέιγκελ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι ο κ. Ομπάμα να ορίσει τον αντικαταστάτη του, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας εγκαταλείπει τη θέση του μετά από πιέσεις τις οποίες δέχθηκε εν μέσω πολλαπλών κρίσεων στις οποίες εμπλέκεται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με τελευταία την ενδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους, σε Συρία και Ιράκ.

«Είχε σταθερό χέρι σε ό,τι αφορά τόσο τη στρατηγική, όσο και τις δαπάνες. Πάντα μου έλεγε την ειλικρινή του άποψη και ήταν ο πρώτος βετεράνος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του Πενταγώνου. Έβλεπε τον εαυτό του στους στρατιώτες μας κι εκείνοι έβλεπαν τον εαυτό τους στον ίδιο», κατέληξε ο κ. Ομπάμα.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο λόγος της παραίτησης του Χέιγκελ είναι ότι διαφωνεί με τη στρατηγική που ακολουθεί ο Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με μια προκλητική ανάρτηση που έκαναν μέσω ενός διαδικτυακού λογαριασμού που χρησιμοποιούν στο twitter, δήλωσαν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη» για την παραίτηση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Δείτε την ανάρτηση:

Οι βασικοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Χέιγκελ είναι η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Άμυνας, και ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Άμυνας, τα ονόματα των οποίων έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη θέση. Ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος είναι ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο