Αμφίπολη: Επιχείρηση ανάλογη με τα “Ελγίνεια” έστησαν οι Βρετανοί το 1916.

Μία τρομερή αποκάλυψη έκανε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα ευρήματα στον τύμβο της Αμφίπολης ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφατζής.

Ο κ. Λεφατζής είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την σχεδιαστική αναπαράσταση του Τύμβου Καστά. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το Σάββατο, ο αρχιτέκτονας είπε στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος ιστορική μαρτυρία, πως μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στο Λονδίνο.

Την ημέρα της μεταφοράς, αυστριακά και βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στη βρετανική πομπή, με αποτέλεσμα οι φορτηγίδες να ναυαγήσουν στον ποταμό Στρυμόνα και τα αρχαία μέλη να «σωθούν» στο βυθό. Οι δόμοι του περιβόλου λαξεύτηκαν επιτόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξήγησε, επίσης, για το εντυπωσιακό μνημείο, ο κ. Λεφαντζής, ενώ τόνισε ότι η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψή του, είναι εσφαλμένη.

Και αυτό, διότι ο Broneer, που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του περιβόλου από τον τύμβο Καστά. Μάλιστα, ο κ. Λεφατζής είπε πως κάτοικοι της Αμφίπολης επιστρέφουν κρυφά κομμάτια από τον περίβολο τα οποία κρατούσαν σπίτι τους!

«Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας» είπε χαρακτηριστικά.  Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικούς μήνες, στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει φωτογραφίες, που απεικονίζουν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον τάφο, σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

vretanoi-amfipoli1-570

Το σύνταγμα Shropshire του Ελαφρού Πεζικού του Βασιλιά (KSLI), ένα σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, σχηματίστηκε το 1881, εστάλη στη Θεσσαλονίκη το 1915, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού, και πέρασε σχεδόν τρία χρόνια, πολεμώντας τους Βούλγαρους στη Μακεδονία.

vretanoi-amfipoli-570

Τον περισσότερο καιρό, είχε βάση στο μέτωπο του Στρυμόνα μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα και μονόξυλα και πολέμησε σε πολλές συγκρούσεις.

Πηγή:koolnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο