Οι 48 ώρες που τρομάζουν κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ.

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η κυβέρνηση και το Σαββατοκύριακο που έρχεται αναμένεται να κρίνει καθώς έχει να αντιμετωπίσει μέσα σε λίγες ώρες τρία καυτά θέματα.

Το Σάββατο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα  Κορκονέα στα Εξάρχεια και ήδη έχουν προαναγγελθεί συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα το «κλίμα» μυρίζει μπαρούτι μετά την απεργία πείνας που πραγματοποιεί από τις 10 Νοεμβρίου  ο Νίκος Ρωμανός , μετά την  άρνηση της πολιτείας να ανταποκριθεί στο αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τα μαθήματα του στο Πανεπιστήμιο.

Στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο Γρηγορόπουλου, στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι θα εκδηλωθεί κύμα διαμαρτυρίας και για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού και ήδη στην Κατεχάκη ετοιμάζουν επιχειρησιακό σχέδιο με την παρουσία στους δρόμους χιλιάδων αστυνομικών.

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά των απαιτήσεων της τρόικας, προγραμματίζουν για την ερχόμενη Κυριακή 7 Δεκεμβρίου τα συνδικάτα.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) έχει εξαγγείλει συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο της Κρήτης. Στην Αθήνα καλεί στην πλατεία Συντάγματος στις 5.00 το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο άγαλμα Βενιζέλου. Στο Ηράκλειο το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στις 6.00 το απόγευμα.
Συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις έχει εξαγγείλει για τις 7 Δεκεμβρίου και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια στις 5.30 το απόγευμα. Το ΠΑΜΕ προγραμματίζει επίσης παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κυβερνητικά κτίρια στις 4 Δεκεμβρίου και εξόρμηση σε χώρους δουλειάς την επομένη 5 Δεκεμβρίου.
«Οι προτάσεις για αυξήσεις στο ΦΠΑ, αλλαγές στον Ν.1264/82, μείωση των συντάξεων εάν γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο θα καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό, αλλά θα υπονομεύσουν το δικαίωμα των νέων παιδιών να ενταχθούν στην αγορά εργασίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και ζητά από «την κυβέρνηση και τους δανειστές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν ούτε περιθώρια αντοχών, ούτε ανοχών».

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με την Τρόικα καθώς  οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο , με τους δανειστές, όχι μόνο να μην βάζουν νερό στο κρασί τους αλλά και να προβάλουν παράλογες απαιτήσεις.

Η Ελληνική πλευρά επιχειρεί να πετύχει μία επιτάχυνση των ώστε να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogoup της επόμενης Δευτέρας. Πάντως οι δανειστές ζητούν τρία νέα μέτρα φωτιά που «καίνε» την κυβέρνηση καθώς ζητούν να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Τα μέτρα αυτά είναι:

  •  Η κατάργηση της έκπτωσης στην έκτακτη εισφορά και την επαναφορά της στο 100%.
  • Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.
  • Οι διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Πηγή:amna.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο