Τι προβλέπεται για την επομένη των εκλογών της 25ης Γενάρη

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου. Την Τρίτη θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – αναμένεται να θυροκολληθεί αύριο το απόγευμα.    Η πιθανότερη ημερομηνία για την σύγκληση της Βουλής μετά τις εκλογές είναι η Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -και εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση- είναι δυνατό να γίνονται παράλληλα με τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η νέα Βουλή θα συγκληθεί, ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που θα εκλεγούν, και αμέσως μετά ο προσωρινός πρόεδρος θα καλέσει την επόμενη ημέρα τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος.

Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, θα εκλεγούν με διαδοχικές ψηφοφορίες οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούν να καταθέσουν έγγραφη πρόταση για το πρόσωπο που προτείνουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και τότε θα κινηθεί η διαδικασία διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή θα διενεργηθεί και πάλι ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών (τα τρία πέμπτα δηλαδή του όλου αριθμού των βουλευτών).

Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει 151 βουλευτές.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. – See more at: http://stokokkino.gr/article/1000000000002177/Ti-problepetai-gia-tin-epomeni-ton-eklogon-tis-25is-Genari#sthash.MgkDKJeD.dpuf

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο