Η ίδρυση του νέου κόμματος του Παπανδρέου Γ.

Kατατέθηκε στον Άρειο Πάγο η ιδρυτική δήλωση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου με την ονομασία «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» και έμβλημα ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.

Την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, η Μαριλένα Κοππά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Νίκος Παπανδρέου.

Το στίγμα του «Κινήματος Δημοκρατικών Σοσιαλιστών» έδωσε από την αρχή της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση του νέου κόμματός του στο Μουσείο Μπενάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ και απάντησε – χωρίς να τον κατονομάσει – στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, απορρίπτοντας τα περί προσωπικής ατζέντας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «ξεκινάμε από την αρχή, όχι από το μηδέν και αρχή είναι οι αξίες μας» σημειώνοντας ότι το «Κίνημα» εμπνέεται από «τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας», και πως φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει και να εκφράσει πολιτικά «μια κοινωνική συμμαχία που είναι ταυτοχρόνως Συμμαχία Δικαιοσύνης και Δημιουργίας, βάσει των αξιών και των αρχών μας.

Μίλησε για την επανάσταση του αυτονόητου και τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί» μιλώντας για τον νέο πατριωτισμό και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «θα παλέψουμε ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει το δικό της σχέδιο, ένα ελληνικό και πατριωτικό σχέδιο». Μόνο ένα σχέδιο, είπε, «θα μας δώσει δύναμη διαπραγματευτική απέναντι σε εταίρους και δανειστές, στη σημερινή συγκυρία, ώστε να πούμε: όχι άλλη πολιτική λιτότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε και τους καλύτερους όρους στην διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του χρέους μας». Το Σχέδιο αυτό βασίζεται στο ένα τρίπτυχο – Απελευθέρωση, Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη.

Ασκώντας κριτικής στις κυβερνήσεις της ΝΔ μίλησε για στρεβλώσεις και εξαρτήσεις της χώρας που «αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις» με τρόπο που «μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συγκροτεί μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της. «Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτό παράγει», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους πέντε λόγους για τους οποίους χρειάζεται το νέο «Κίνημα»:

-Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος. «Η χώρα στερείται τέτοιας ηγεσίας σήμερα – ακόμα και η προγραμματισμένη έξοδος από το Μνημόνιο θυσιάστηκε στο βωμό απαράδεκτων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», σχολίασε.

-Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.

-Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών. «Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς, επισφραγίζοντας συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές».

-Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. «Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη».

-Πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ

Επίσης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστήριξε ότι «όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα» και αγνοούν και «κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας».

«Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για “διάσπαση”», είπε και σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη». Συνεχίζοντας να «απαντά» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά υπόθεση πολλών». Ανέφερε ακόμα ότι «επικαλούνται τον Αντρέα εναντίον μας». Απαντώντας σε προσωπικό τόνο είπε ότι αν σκεφτόταν το προσωπικό του όφελος, θα βολευόταν σε αυτά που του πρότειναν, τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα.

«Με αντάλλαγμα, τι;», αναρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά “καταπίνουν” δημοσίως».

Πηγή:Real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο