Τσίπρας: «Ζητάμε εντολή αλλαγής»

Δύο μηνύματα, ένα προς τους Ευρωπαίους εταίρους που περιλαμβάνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα προς το εσωτερικό της χώρας ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτο, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του Διαρκούς Προγραμματικού Συνεδρίου.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με τον κ. Τσίπρα να γίνεται δεκτός με πρωτοφανή ενθουσιασμό για τα δεδομένα του κόμματος. Ο Νίκος Βούτσης που τον υποδέχθηκε στο βήμα σημείωσε με έμφαση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς.

Το μήνυμα προς την ΕΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «και διαπραγμάτευση θα γίνει, και συμφωνία θα υπάρξει, και το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν» αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που προτίθεται να κάνει ως πρωθυπουργός με τους δανειστές της χώρας.

Απαντώντας σε δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας ότι επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε τη ρήξη με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη».

Όμως, πρόσθεσε «αυτό που επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε όμως είναι η ρήξη με τη βαρβαρότητα. Η ρήξη με το παράλογο και το λάθος», ενώ επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά ούτε η σημερινή πολιτική είναι βιώσιμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα διεκδικήσει μέσα από μια ειλικρινή αλλά αποφασιστική διαπραγμάτευση, με κόκκινη γραμμή το συμφέρον του λαού, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Το μήνυμα στο εσωτερικό

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, τα μέλη κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε απλούς ψηφοφόρους, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα παρασυρθούμε από τον άνεμο των δημοσκοπήσεων», τόνισε την μεγάλη ευθύνη του ιδίου και του κόμματος καθώς όπως είπε οι στιγμές είναι ιστορικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νίκη θα είναι και μεγάλη και σίγουρη «όπως με βλέπετε και σας βλέπω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτο γιατί είναι ανάγκη να μπει ένα τέλος «στην κοινωνική τραγωδία, στον εφιάλτη της λιτότητας και του αυταρχισμού» και ταυτόχρονα το μαχαίρι να μπει βαθιά «στο κόκκαλο της διαφθοράς, της διαπλοκής, της προκλητική αδικίας».

Διατυπώνοντας έντονες επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο αντίπαλος είναι αδίστακτος, έκανε λόγο για προπαγάνδα φόβου και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον πρωθυπουργό για τα περί κρυφού προγράμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, απλώνει το χέρι σε όλους όσοι θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από το σημερινό εφιάλτη, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφιζαν μέχρι χτες, ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες που μπορεί να έχουν.

Εξέφρασε στο σημείο αυτό τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα θετικό παράδειγμα προοδευτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Για την εκλογική τακτική του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μόνο ο κ. Σαμαράς, η εγχώρια διαπλοκή και τα επικοινωνιακά και πολιτικά φερέφωνά της κόπτονται ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις πολιτικής ουδετερότητας από μια σειρά παράγοντες της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δείχνει ότι όλοι συνειδητοποιούν πως η αλλαγή στην Ελλάδα έρχεται για να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους

• Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για 300.000 νοικοκυριά
• Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
• Παροχή 13ης σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
• Ειδική κάρτα μετακίνησης
• Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

• Σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
• Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.
• Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα δοθεί άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.
• Άμεσα θα παυθούν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα.
• Καταργείται η αντισυνταγματική αυτόφωρή διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο.
• Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για όλους.
• Ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

Για τα εργασιακά

• Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
• Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας
• Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις
• Υλοποίηση του σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε το πρόγραμμα της «Νέας Σεισάχθειας» με τη ρύθμιση κόκκινων δανείων. Ειδικότερα, εξήγγειλε τη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων. Ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών δεσμεύτηκε για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Πηγή:real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο