Διεθνή ΜΜΕ: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα για την Ευρώπη

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, κανάλια, ραδιόφωνο, ενημερωτικούς ιστότοπους και ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων ήταν οι χθεσινές ιστορικές εκλογές στην Ελλάδα. Ανταποκριτές, ρεπόρτερ, αναλυτές δεν έπαψαν ούτε στιγμή να υπογραμμίζουν τη σημασία του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών στην ανακοπή των πολιτικών αυστηρής λιτότητας και «δημοσιονομικής πειθαρχίας» που έχουν κυριαρχήσει ιδεολογικά σήμερα στην Ευρώπη και έχουν επιβληθεί με ιδιαίτερη σκληρότητα στις «περιφερειακές» χώρες της Ευρωζώνης. Στα περισσότερα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για μια ιστορική νίκη που αμφισβητεί στην πράξη τη θεραπεία της λιτότητας που επέβαλαν οι ξένοι δανειστές στην Ελλάδα και η οποία θα προκαλέσει αναπόφευκτα ντόμινο ανατροπών στην Ευρώπη.

Στην ιστοσελίδα του BBC, οι ελληνικές εκλογές ήταν πρώτο θέμα με χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Έλληνες ψηφίζουν σε μια εκλογική αναμέτρηση του ύψους ή του βάθους», όπου στο σχετικό ρεπορτάζ γίνεται λόγος για μια αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσδιορίζεται απλά και χωρίς άλλο χαρακτηρισμό ως «αντιμνημονιακός» και τη Νέα Δημοκρατία που χαρακτηρίζεται ως «κεντροδεξιά»…

«Ψηφίζοντας την Κυριακή, οι Έλληνες όχι μόνο εκλέγουν μια νέα κυβέρνηση αλλά και παραδίδουν την ετυμηγορία τους για την Ευρώπη και τους ηγέτες της. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα εκλογής του πρώτου ‘αντιμνημονιακού’ κόμματος στην Ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, το μέλλον της Ελλάδας θα είναι πάλι αβέβαιο» έγραψε ο σχολιαστής του BBC Γκάβιν Χιούιτ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ελληνικές εκλογές σηματοδοτούν την «ημέρα της κρίσης» για τον τρόπο που η Ευρώπη διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι, ενώ η Ελλάδα «διασώθηκε» με 240 δισεκατομμύρια ευρώ, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 25%, ένα πρωτοφανές ποσοστό στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας.

Στο CNN, οι ελληνικές εκλογές ήταν κύριο θέμα τόσο στη ροή του τηλεοπτικού προγράμματος όσο και στον ιστότοπο του δικτύου με χαρακτηριστικούς τίτλους «Οι ελπίδες των Ελλήνων για ένα πιο σταθερό μέλλον» και «Οι Έλληνες ψηφίζουν σε εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε μια δραματική αναμέτρηση με τους δανειστές». «Χρεοκοπήσαμε από τότε που μπήκαμε στο πρόγραμμα διάσωσης, η φτώχεια είναι ορατή παντού στην κοινωνία, και πιστεύω ότι ανατέλλει η ελπίδα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο η Ελένη Αντωνίου, απολυμένη εργαζόμενη στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το CNN, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ώθηση και σε άλλα κόμματα της νότιας Ευρώπης, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και το Podemos στην Ισπανία.

 

Στη γνωστή Wall Street Journal γίνεται αναφορά στο «ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έτοιμο να κερδίσει μια ιστορική νίκη στις εθνικές εκλογές της Κυριακής», καθώς «οι ψηφοφόροι απέρριψαν ένα κυβερνών κόμμα που εφάρμοσε τη σκληρή συνταγή τής λιτότητας εκ μέρους της Ευρώπης».

«Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθηθεί στενά και από άλλα ‘αντιμνημονιακά’ κόμματα, στην Ευρώπη, τόσο αριστερά όσο και δεξιά, που έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη οι ψηφοφόροι έχουν απηυδήσει από τις συνεχείς περικοπές, την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και στρέφονται σε νεοσύστατα κόμματα ως μια αντίδραση στην παλιά φρουρά της Ευρώπης» σχολίασε η αμερικανική οικονομική εφημερίδα. Στο δικό του σχόλιο, το πρακτορείο Reuters κάνει χαρακτηριστικά λόγο για εκλογές που βηματοδοτούν ένα σημείο – καμπή για την Ευρώπη.

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η New York Times σχολιάζει ότι «φάνηκε πως η Ελλάδα απορρίπτει την τιμωρητική πολιτική της λιτότητας» και «στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «αναδύεται μια οργισμένη αντίδραση» και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Washington Post, από την πλευρά της, γράφει πως «ύστερα από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραδώσει μια ιστορική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές έδειξαν και τα ρωσικά ΜΜΕ. Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Κομμερσάντ πρώτη είδηση ήταν χθες η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο σχετικό ρεπορτάζ υπήρχαν δηλώσεις στελεχών του κόμματος σύμφωνα με τις οποίες το αποτέλεσμα των εκλογών θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη. Το ρωσικό πρακτορείο RΙΑ Novostiαναφέρθηκε στη δήλωση του Γ. Μηλιού, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα που συμφώνησε στο Eurogroup ο Γ. Χαρδούβελης είναι “νεκρό”. Στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε και το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, με αναφορές στα αποτελέσματα αλλά και τη μάχη για την αυτοδυναμία.

Στις σκανδιναβικές χώρες, τα φινλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν έμφαση στο ζήτημα της αυτοδυναμίας. Με τίτλο “Σίγουρη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρίνεται η μάχη για την αυτοδυναμία” η φινλανδική Χελσίνκιν Σάνοματ φιλοξενούσε δήλωση του Π. Σκουρλέτη, ενώ αναφέρθηκε και στη βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Η φινλανδική δημόσια τηλεόραση κάλυψε τις εκλογές και ανέφερε μερικά σημεία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα, όπως τη διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση και το θέμα του δημοσίου χρέους.

Για “θρίαμβο” του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ενώ σε “μεγάλη νίκη” της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς αναφέρεται η Liberation. “Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός μπορεί να ξαναζωντανέψει την ελπίδα στην Ευρώπη” σημειώνει από την πλευρά της η Humanite.

“Για τον ηγέτη του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, η αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποτελέσει το ατού για την επιβολή μιας αναδιαπραγμάτευσης του χρέους” γράφει η γαλλική αριστερή εφημερίδα. Στην κατάκτηση αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν από αρκετά νωρίς το βράδυ και η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής El Pais, σημειώνοντας σε χωριστό άρθρο ότι “βυθίζεται το ΠΑΣΟΚ, ο σοσιαλιστικός τιτανικός της Ελλάδας”. Τη μεγάλη νίκη της ελληνικής Αριστεράς κατέγραφε στο πρωτοσέλιδό της και η δεξιά ABC, εκτιμώντας ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα “διακυβεύεται η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη”.

Για “σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ” έκανε λόγο και η ιταλική Repubblica, επισημαίνοντας ότι το κόμμα της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς θα μπορούσε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η δεξιά Corriere della Serra μιλούσε από την πλευρά της για “μεγάλη νίκη”, “αριστερή στροφή στην Ελλάδα” και “ανησυχία” στην Ε.Ε. “Μια ιστορική αλλαγή πορείας” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του εντιτόριαλ της. “Ale Tsipras” είναι, τέλος, ο πανηγυρικός τίτλος του Manifesto.

 

Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Liberation:

Ελλάδα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης

“Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές και δημιουργεί ελπίδες για χαλάρωση των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας”.

 

Guardian: Το παρελθόν δεν είναι πλέον η πυξίδα

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τις πολιτικές βεβαιότητες στην Ελλάδα, κλονίζοντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον πυρήνα της, σημειώνει στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian. To εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι το παρελθόν δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως πυξίδα για το μέλλον τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη, προβλέπει ο αρθρογράφος.

H Ελλάδα δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν η νεολαία εξεγείρεται ενάντια σε μια διεφθαρμένη ελίτ είναι παράλληλα ο τίτλος του σχολίου που υπογράφει ο έμπειρος ανταποκριτής Πολ Μέισον. “Απ’ έξω η Ελλάδα μοιάζει σαν ένα τεράστιο αρνητικό πρόσημο. Αυτό όμως που κρύβεται κάτω από τον άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η ανάδυση θετικών νέων αξιών” σημειώνει, υπογραμμίζοντας την ισχυρή παρουσία μιας νέας γενιάς Ελλήνων που, όπως επισημαίνει, χαρακτηρίζονται από “αυτάρκεια, δημιουργικότητα και τη θέληση να αντιμετωπίσουν τη ζωή σαν κοινωνικό πείραμα”.

Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο χρόνια εκλογικής αβεβαιότητας, σημειώνει αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και καταλήγει με την πρόβλεψη ορισμένων ότι όλα αυτά οδηγούν “στο τέλος του νεοφιλελευθερισμού”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο