Το Όχι της ελληνικής κυβέρνησης στη Γερμανία: Δεν συνεχίζουμε την λιτότητα.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο έγγραφο του Reuters. Μας ζητάνε να συνεχίσουμε τις περικοπές, δεν υποχωρούμε στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται σήμερα το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία θέλει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία περί τερματισμού της λιτότητας και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνείς δανειστές.

Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε στο Βερολίνο ενόψει της συνάντησης που θα έχουν αύριο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euro Working Group.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση και αναφέρει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις της για το χρέος και για την προοπτική ανάπτυξης στη χώρα χωρίς νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν προεκλογικά και τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών,που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.

2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την “σκληρή τοποθέτηση” στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.

3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.

5. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να χαράξουν την στρατηγική του κόμματος

Εν τω μεταξύ, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη της μετεκλογική ανακοίνωση, τονίζει ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης και θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάπτυξης των κοινωνικών κινημάτων και της αλληλεγγύης, ενώ προσθέτει ότι το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα όργανά του κόμματος, ώστε να χαράξουν τη στρατηγική για το επόμενο διάστημα και τους βασικούς άξονες παρέμβασής του.

Για την εκλογική νίκη, η ΠΓ εκφράζει τις ευχαριστίες της στους ψηφοφόρους του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού, που αλλάζει σελίδα στην ιστορία του τόπου, βάζει τέλος στην πολιτική τής εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για όλη την Ευρώπη, αναφέρει η ΠΓ, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια η Ελλάδα μετατρέπεται σε θετικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Σημειώνει, επίσης, ότι η νέα κυβέρνηση, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της, ανέλαβε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, που αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος του δημόσιου χρέους, καθώς και την αναγκαιότητα ευρύτερων συμμαχιών για την επίλυσή του. Η ελληνική φωνή, σύμφωνα με την ΠΓ, ακούγεται μετά από χρόνια στην Ευρώπη, προβάλλοντας τον ρεαλισμό, την αξιοπιστία και την αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής στρατηγικής για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς και της εξόδου από την κρίση στη βάση της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών.

Σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, κρίσιμη είναι η ενεργή παρουσία και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, υπογραμμίζει η ΠΓ, επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ήθελαν την κοινωνία να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής της σε αυτές και ότι η κοινωνία πρέπει να είναι παρούσα, να ελέγχει και να συνδιαμορφώνει την ασκούμενη πολιτική.

Πηγή:news247.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο