Σκληρή γραμμή Σαμαρά – Οδηγείτε τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Προειδοποιήσεις, σκληρή κριτική και… μισή στήριξη περιελάμβανε η πρώτη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε τελικά να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή και να ασκήσει οξεία κριτική στον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Eυρωπαίους εταίρους και την πορεία της οικονομίας. «Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Εμείς θα το κάνουμε. Φτάνει η πυξίδα σας, να μην δείχνει τα βράχια. Υπάρχει κάτι χειρότερο και από την κωλοτούμπα. Να την πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «ουάου» του Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι με την τακτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί την Ελλάδα στα βράχια. «Τελικά πού το πάτε, σε ρήξη; Σε δημοψήφισμα; Ούτε καν να το διανοηθείτε αυτό. Σας θυμίζουμε τι έγινε το 2011 που το φάντασμα της δραχμής είχε έρθει για τα καλά στη χώρα μας».

Παράλληλα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή δηλώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν από τον Αλέξη Τσίπρα και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες καλούσαν τους πολίτες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. «Τότε λέγατε ότι δεν θα τον πληρώσετε και καλούσαν τα στελέχη σας τους πολίτες να μην τον πληρώνουν και τώρα τους λέτε να πάνε να τον πληρώσουν για το καλό της πατρίδας. Ήθελα να σας ρωτήσω. Άλλη ήταν η πατρίδα μας τότε, κύριε Τσίπρα; Ήταν διαφορετική η πατρίδας μας;»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην παραδίδει μαθήματα στη ΝΔ, διότι η κατάσταση τότε ήταν δραματική και οι ανάγκες ήταν ασφυκτικές. «Καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες, βελτιώσαμε τη θέση της χώρας, περάσαμε σε πλεονάσματα, μειώθηκε η ύφεση το 2013 και περάσαμε στην ανάκαμψη το 2014. Και όταν έγιναν αυτά, αρχίσαμε να ζητάμε περισσότερα» είπε. Κατέθεσε, μάλιστα, εμπιστευτικό έγγραφο με τις απαιτήσεις των δανειστών τον Νοέμβριο του 2013, τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε.

«Εσείς λοιδορούσατε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα έρχεται ο κ. Βαρουφάκης και λέει ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του Μνημονίου. Πείτε μου όμως, εσείς ποια από τα μέτρα αυτά ψηφίσατε; Εσείς δεν μας λέγατε δωσίλογους, πουλημένους. οσφυοκάμπτες; Και σήμερα κάνετε την κωλοτούμπα, και δεν νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη, για όσα συκοφαντικά λέγατε σε βάρος μου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την παρούσα φάση υπογράμμισε ότι η χώρα δείχνει να μπαίνει και πάλι σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης, και επικαλέστηκε στοιχεία ότι παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώνονται, ότι εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες έχουν αρχίσει να μην γίνονται δεκτές και ότι η χώρα μπαίνει και πάλι στην ύφεση. Για το «κούρεμα» του χρέους που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το χρέος από ιδιωτικό έχει περάσει στα χέρια κρατών και γι΄ αυτό οι άλλες χώρες δεν το αποδέχονται. «Σας είπαν όλοι ότι δεν γίνεται. Και μάλλον το κατάλαβε και ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά με αυτά που γίνονται δεν παίρνω και όρκο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μιλάτε τώρα για συμφωνία γέφυρα ή συμφωνία Συμβόλαιο. Μέχρι τώρα Μνημόνιο το λέγατε, κύριε Τσίπρα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση: «Νομίζετε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι αδύνατη; Μπορεί να σου προσκαλέσουν πολιτική και οικονομική ασφυξία ρευστότητας, να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις και να καταστήσουν αναπόφευκτη την αποχώρησή σου από την ευρωζώνη».

Πηγή:real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο