Στο Eurogroup με «όπλο» τα 162 «ναι».

Με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση Τσίπρα, στις αποσκευές του πετάει σήμερα για τις Βρυξέλλες και το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε σύνολο 299 ψηφισάντων αργά χθες το βράδυ, 162 βουλευτές ψήφισαν ‘ναι’ και 137 ‘όχι’, δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ώστε η κυβέρνησή του «να παλέψει για την ελπίδα του ελληνικού λαού στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης και έδωσε το στίγμα της διαπραγμάτευσης που θα επιδιώξει η κυβέρνησή του.

«Στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα. Θα είναι μαζί του δέκα εκατομμύρια Έλληνες. Θα είναι μαζί του ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, δυόμισι εκατομμύρια φτωχοί, 300.000 νέοι που φύγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Θα είναι εκεί και θα μας τραβάνε από το μανίκι. Θα απαιτούνε να μην γυρίσουμε πίσω για άλλη μια φορά με το κεφάλι σκυμμένο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής εδώ που βρισκόμαστε».

Εξήγησε, δε, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στην εποχή των μνημονίων και της υποταγής, γιατί έτσι θα ήταν σαν να παραδεχόμασταν ότι η Δημοκρατία δεν έχει καμία ισχύ και οι εκλογές δεν έχουν κανένα νόημα.

Επιτιθέμενος σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως «όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, διαπράττουν τεράστιο λάθος». «Στις 25 του Γενάρη δεν ηττηθήκατε απλά εκλογικά, ήταν το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος», είπε, υποστηρίζοντας πως όσοι επενδύουν σε μία πιθανή αποτυχία της νέας κυβέρνησης και άρα της Ελλάδας , εθελοτυφλούν.

«Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης δεν θα ανοίξει τον δρόμο της δικής τους επιστροφής. Ήδη ανήκουν στην Ιστορία. Και η Ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά», είπε, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας μπορεί να ευνοήσει, κάτι που δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το αφήσει να συμβεί ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη.

Υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του προσέρχεται σε μία κρίσιμη διαπραγμάτευση για μία συμφωνία που θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος, με διάθεση να παραμείνουμε σε μία Ευρώπη ισότιμη για τους λαούς της, όχι σε μία Ευρώπη με ενοικιαστές και ιδιοκτήτες».

Σεβόμενοι, δε, το βάρος των εταίρων μας που αποτελούν την οικονομική ατμομηχανή της Ένωσης, υποστήριξε ότι «οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με απειλές, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ», παραπέμποντας για άλλη μία φορά στο παράδειγμα της Γερμανίας το 1953.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι διαπραγματεύεται και τι ζητάει η κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν διαπραγματεύεται το μνημόνιο που ακυρώθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να σταματήσει να συνοδεύεται από τιμωρητικούς όρους για τον λαό. «Αν συνεχίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, θα υπάρχει διαρκώς η ανάγκη να ανακυκλώνουμε τα δάνεια (…) Επιθυμούμε να τελειώνουμε τον φαύλο κύκλο, όχι να επιβαρύνουμε στο διηνεκές τους Ευρωπαίους».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ρεαλιστική προσέγγιση για αμοιβαία και επωφελή λύση. «Διαπραγματευόμαστε ακόμα το κρίσιμο ζήτημα του χρέους», είπε, συνδέοντας τους όρους και τις διαδικασίες αποπληρωμής του με το δημοσιονομικό περιθώριο και τον χώρο να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, αφού διαφορετικά οδηγείται κανείς στο χείλος της χρεοκοπίας. Κάτι που σημαίνει όπως είπε ότι τα κράτη και οι φορολογούμενοι πολίτες τους χάνουν τα χρήματά τους.

«Το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό πρόβλημα. Είναι πολιτικό ζήτημα», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την απομείωση του χρέους ως πολιτική απόφαση και μόνο.

Όσο για το τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι ζητά χώρο και χρόνο. «Αυτό είναι το πρόγραμμα-γέφυρα. Μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα βοηθήσει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως την τελική συμφωνία», είπε, αρνούμενος ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο, αφού κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας. Αρνήθηκε μάλιστα ότι πρόκειται και για νέο δάνειο, αφού δεν ζητάμε άλλα χρήματα, αλλά συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως είπε.

Ρώτησε μάλιστα τι ζητάει η άλλη πλευρά, επικαλούμενος την απάντηση που …δεν πήρε από την Άνγκελα Μέρκελ στο ίδιο ερώτημα ο πρόεδρος Ομπάμα. «Να συνεχίσουμε τα μνημόνια σαν να μην έγιναν εκλογές στην Ελλάδα; Να πάρουμε και άλλα δανεικά; Αυτό θέλουν; Να αγνοήσουμε τον λαό και την κοινή λογική;», ρώτησε, σημειώνοντας πως αυτά πρότεινε στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς και πως θα έπρεπε να στείλουμε εκείνον στον Αμερικανό πρόεδρο για να δει τι προτείνει η άλλη πλευρά.

«Μη μας επαναλαμβάνετε και εσείς όσα παράλογα μας προτείνει ο κ. Σόιμπλε για παράταση στο λάθος», είπε, σημειώνοντας ότι ο λόγος που οι πρώην κυβερνώντες βρίσκονται σήμερα στα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι επειδή τα εφάρμοσαν αυτά και απέτυχαν. «Πείτε μας κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία», είπε, προσθέτοντας με έναν τόνο ειρωνείας : «ενώ η μείωση με νόμο την αναζωογόνησε…».

«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται τα προαπαιτούμενα του μέιλ της τρόικα. Για την τελευταία μάλιστα, σημείωσε ότι έχει τελειώσει όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τους συνομιλητές της από τις 25 Γενάρη.

«Βρισκόμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και επιδιώκουμε πολιτική λύση εντός ευρωπαϊκών θεσμών», είπε.

Κάνοντας λόγο για υπονόμευση της προσπάθειας, υποστήριξε ότι πρόκειται για την τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια του πολιτικού προσωπικού που υπηρέτησε την βαρβαρότητα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. «Και εναλλακτική υπάρχει και άλλος δρόμος υπάρχει. Θα το δείτε σύντομα», είπε, υποστηρίζοντας πως η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης η ημερομηνία λήξης της παράτασης να είναι πολύ σύντομη, εξυπηρετούσε τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες, αφού αν υπήρχε θωράκιση ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλλ θα νομοθετούσε το πρόγραμμά της, χωρίς να μπορεί κανείς να την εκβιάσει. «Εσείς ονειρευόσασταν παρενθέσεις», επανήλθε, κάνοντας λόγο για την ‘τελευταία, μοχθηρή’ ελπίδα, για να διασωθούν προσωπικά.

«Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μη σας καταπιεί η Ιστορία. Αλλά η Ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί», είπε, τονίζοντας ότι «η ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται γιατί η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται και γιατί η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Υποστήριξε δε, για την κυβέρνησή του, ότι «όσο έχουμε τον λαό στο πλάι μας δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στις ελληνικές προτάσεις, καταλήγοντας σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό.

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε τέλος τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνησή του στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και διευκόλυνση της διαδικασίας για τα κόκκινα δάνεια και το δεύτερο για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πηγή:real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο