Νυχτερινό θρίλερ στις Βρυξέλλες…Η συνέχεια την ερχόμενη Δευτέρα…

Για την ερχόμενη Δευτέρα στην τακτική συνεδρίαση του eurogroup παραπέμπεται η όποια συμφωνία Ελλάδας και δανειστών, μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, όπου ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόταση της Αθήνας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, (αλλά και ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται) κάτι που αποτυπώθηκε και στη δυστοκία σύνταξης μιας κοινής ανακοίνωσης η οποία θα παρέπεμπε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Τελικά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, όπως και το ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία από τεχνικά κλιμάκια μέχρι την προσεχή Δευτέρα. Με βάση και τα παραπάνω ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ περί τη 1:30 τα ξημερώματα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πλέον θα χρειαστεί μία πολιτική συμφωνία για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών.  

Τι είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου:

 • Είχαμε μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση
 • Αλλά δεν φτάσαμε σε συμφωνία
 • Θα  συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με την Ελλάδα
 • Δεν υπάρχουν συμπεράσματα που μπορούμε να σας πούμε
 • Δεν βγάλαμε ανακοινωθέν, γιατί δεν φτάσαμε σε κοινά συμπεράσματα
 • Συζητήσαμε αρκετά θέματα ένα από αυτά ήταν το υφιστάμενο πρόγραμμα
 • Συζητήσαμε την πιθανότητα της επέκτασης
 • Για κάποιους ήταν δεδομένο πως αυτή είναι η λύση αλλά δεν φτάσαμε σε μια απόφαση
 • Θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο για αυτό και ίσως μέχρι τότε κάνουμε την απαραίτητη πρόοδο
 • Δεν συζητήσαμε λεπτομερώς προτάσεις
 • Δεν κάναμε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ή κάποιο πρόγραμμα
 • Δεν θα πάνε εμπειρογνώμονες στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα
 • Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι τότε

«Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες»

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Νίκου Παππά, ο οποίος από τις Βρυξέλλες με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, στις 12 παρά τέταρτο χθες τη νύχτα, την ώρα που αναζητούνταν κοινός τόπος για τη σύνταξη μιας κοινής ανακοίνωσης, έγραφε: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».

Οι ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Αθήνα να δεχθεί την παράταση του μνημονίου και ότι ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε χθες λεπτομερώς την αποτυχία των μνημονίων και την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει στη χώρα.

Θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό, δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Εurogroup να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

«Η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις»

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα», είπε, ενώ σε ερώτηση αν ασκήθηκαν πιέσεις από τους εταίρους για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι έγιναν συζητήσεις, μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωία και πρέπει να την επεκτείνουμε. «Εμείς εξήγησαμε την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο ειναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους, θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό, και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα.

Νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη

Kαταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία, κατέληξε.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο