Μπάνος στη δίκη Παπακωνσταντίνου: Ο Καπελέρης έπρεπε να ψάξει τη λίστα Λαγκάρντ.

Στον τέως γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη απέδωσε τις ευθύνες για το μη φορολογικό έλεγχο των προσώπων που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ ο Αναστάσιος Μπάνος πρώην νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών από τα μέσα Οκτωβρίου 2009 έως τα μέσα Νοεμβρίου 2011.

Στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Μπάνος είπε πως το ΣΔΟΕ δεν χρειάζεται εντολή για να κάνει έλεγχο, έπρεπε ο κ. Καπέλερης να προχωρήσει μόνος του σε ελέγχους.

Κάθετη ήταν η παρέμβαση της εισαγγελέως της έδρας Ξένης Δημητρίου η οποία παρατήρησε ότι ο κ. Καπελέρης «δεν είχε το υλικό, επί ποιας καταγγελίας θα κάνει έλεγχο, αφού το υλικό το είχε ο πρώην υπουργός».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην επίμαχη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών και με την συμμετοχή της διευθύντριας του γραφείου του, τονκ. Πλασκοβίτη, κ.λπ.

Ο κ. Μπάνος ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τους ενημέρωσε ότι έχει στην κατοχή του ψηφιακό μέσο με καταθέτες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο, να τους αναφέρει το είδος του ηλεκτρονικού μέσου και χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην λίστα Λαγκάρντ.

Αντικείμενο της σύσκεψη ήταν η αξιοποίηση των στοιχείων που στάλθηκαν από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών ο κ. Μπάνος τόνισε ότι είναι από τους πλέον έντιμους πολίτες και πως μοναδικό μέλημά του ήταν να κρατήσει όρθια την χώρα. Ο μάρτυρας συμπλήρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου από την ημέρα που ήρθε στο υπουργείο ήταν 18 ώρες την ημέρα στο γραφείο του.

«Η πολιτική βούληση του κ. Παπακωνσταντίνου για την πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν έντονη και ήταν μόνος του σε σχέση με το κόμμα του» ανέφερε ο κ. Μπάνος και προσέθεσε ότι ο πρώην υπουργός έκανε τα πάντα να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη.

Το αναπληρωματικό μέλος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, ρώτησε τον Αναστάσιο Μπάνο, ο οποίος διετέλεσε νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών από τα μέσα Οκτωβρίου 2009 έως τα μέσα Νοεμβρίου 2011, εάν μπορεί να γίνει βεβαίωση φόρου σε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα και η απάντηση ήταν αρνητική. Αντίθετα, ο μάρτυρας προσέθεσε ότι μπορεί να γίνει όμως φορολογικός έλεγχος.

Και ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Ράντος τον μάρτυρα εάν έδωσε το πράσινο φως ως νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών να γίνει έλεγχος και έλαβε την απάντηση ότι «με τα στοιχεία που υπήρχαν δεν υπήρχε πρόβλημα να γίνουν έλεγχοι».

Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης, εάν ο πρώην υπουργός ρώτησε τον μάρτυρα εάν μπορεί να ζητηθεί δικαστική-διοικητική συνδρομή ως προς το θέμα, ο κ. Μπάνος απάντησε ότι τον ρώτησε αλλά αυτό δεν ήταν νομικά εφικτό.

Το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για  το μεσημέρι.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο