Ο Γ.Χαρδούβελης έβγαζε τα λεφτά του έξω! Όλες οι αντιδράσεις για την αποκάλυψη της Realnews.

Μείζον ηθικό, πολιτικό και πιθανόν και νομικό θέμα προκύπτει από επείγον και εμπιστευτικό έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή στις 20 Ιανουαρίου 2015, πέντε δηλαδή ημέρες πριν από τις εκλογές, ο τότε επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης.
Ο Π. Νικολούδης ζητά από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του Κοινοβουλίου να προχωρήσει στις «κατά νόμον ενέργειες», καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τον Μάιο του 2012 -υπεύθυνος τότε του οικονομικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου– έβγαλε στο εξωτερικό σημαντικά χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που εκ της θέσεώς του ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει!

Αντιδράσεις προκαλεί το πρωτοσέλιδο της Realnews,με τίτλο: “Ο Γκίκας έβγαζε τα λεφτά του έξω!”, η οποία αποκαλύπτει “εισαγγελική έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “o πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015 ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκ. Χαρδούβελη”.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η Realnews “στον πρώην υπουργό αποδίδεται από τον Π. Νικολούδη ότι:
– Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.
– Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν”.

H αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews, σημειώνοντας:
«Σήμερα, ο κ. Σαμαράς, καλεί την κυβέρνηση να υποταχθεί πλήρως στη μνημονιακή λογική. Θα έπρεπε, όμως, να απαντήσει και στο ερώτημα που πλέον του θέτει όλη η κοινωνία. Πώς ήταν δυνατό να διαπραγματευτεί με ένα Υπουργό Οικονομικών που έβγαζε τα χρήματα του στο εξωτερικό, σε 56 δόσεις για να μην το ελέγξει η Τράπεζα της Ελλάδος, και χωρίς να τα δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του; Δεν χρειάζεται ο επιθεωρητής Κλουζώ για να βρεθεί απάντηση. Στοιχειώδης αξιοπρέπεια χρειάζεται».

Στρατούλης: Η έρευνα θα προχωρήσει

Αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι
«η έρευνα θα προχωρήσει».
Όπως είπε ο κ. Στρατούλης, «ο κ. Νικολούδης που τότε ως Εισαγγελέας είχε στείλει την επιστολή στη Βουλή για να ρωτήσει για το πόθεν έσχες του, είναι σαφές ο κ. Νικολούδης σε αυτά είναι και αδιάφθορος και αμείλικτος στο να προχωρήσει για να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα το κάνει».

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

«Το δημοσίευμα της Real News σχετικά με το έγγραφο του Υπουργού κ. Νικολούδη για το πόθεν έσχες του κ. Χαρδούβελη δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Το δημοσίευμα της Real News σχετικά με το έγγραφο του Υπουργού κ. Νικολούδη για το πόθεν έσχες του κ. Χαρδούβελη δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδια στιγμή που ο κ. Χαρδούβελης έστελνε mail στην τρόικα συμφωνώντας σε νέα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα, δεν δήλωνε τα εισοδήματά του και έβγαζε τα χρήματά του στο εξωτερικό.
Πώς θα μπορούσε ποτέ η κυβέρνηση Σαμαρά να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών όταν ο ίδιος ο ΥΠ.ΟΙΚ της παρανομούσε εις βάρος τους;
Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνιστούν πρώτη προτεραιότητα.
Δεν γίνεται ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις αμαρτίες αυτών που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και των φίλων τους».
«Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα διαφάνειας ήταν, είναι και θα είναι όλα στο φως», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της,η ΝΔ και σημειώνει: «Σχετικά με το δημοσίευμα της Real News για τον κ. Χαρδούβελη, όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα, προφανώς θα δώσει ο ίδιος εξηγήσεις».

Αναλυτικά τι αναφέρει η ΝΔ:

«Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα διαφάνειας ήταν, είναι και θα είναι όλα στο φως.
Σχετικά με το δημοσίευμα της Real News για τον κ. Χαρδούβελη, όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα, προφανώς θα δώσει ο ίδιος εξηγήσεις.
Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, φανταζόμαστε ότι την ίδια ευαισθησία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και για τα κορυφαία στελέχη του, όπως τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο οι οποίοι έχουν επενδύσει μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων στις εταιρείες Black Rock και JP Morgan (που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί “γύπες” της αγοράς) έχοντας έτσι βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Επίσης καλό είναι να δοθούν εξηγήσεις και για άλλα στελέχη που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως η κα. Ν. Βαλαβάνη, για την οποία έχει γίνει προ μηνός σχετική καταγγελία στην οποία δεν έχει ακόμα απαντήσει…».

Οι ΑΝΕΛ για την αποκάλυψη της Realnews

Τι λέει ο Γκ. Χαρδούβελης
Σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρει:
«Σε σχέση με την υποτιθέμενη παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες εκ μέρους μου, την οποία πληροφορούμαι από τον Τύπο, δηλώνω τα κάτωθι:
Α) Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.
Β) Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών.
Γ) Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.
Δ) Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR)».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην υπουργό

Στη δήλωση του Γκ. Χαρδούβελη απάντησε, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονίζει τα εξής:
«Έπιασαν τον Γκίκα Χαρδούβελη και η ΝΔ με την γίδα στην πλάτη και αυτοί προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο.
Το μείζον ζήτημα που προκύπτει με τον κ. Χαρδούβελη δεν είναι ότι έβγαλε απλώς χρήματα στο εξωτερικό.
Είναι ότι προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των ποσών στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και των ποσών που δήλωσε στην εφορία το 2011, ενώ στο διάστημα 5 Μαΐου 2012 και 14 Ιουνίου 2012 πραγματοποίησε 56 μεταφορές κεφαλαίων, ποσών κάτω των 10.000 ευρώ για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος!
Αυτά τα έπραξε ο άνθρωπος που την ίδια στιγμή καλούσε μαζί με τον κ. Σαμαρά τον ελληνικό λαό σε περαιτέρω θυσίες.
Μάλλον έχουν πολλά να μάθουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά».

Νέες βολές ΣΥΡΙΖΑ σε Χαρδούβελη

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ

Παρακολουθήστε τo ρεπορτάζ του Alpha

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Παρακολουθήστε τo ρεπορτάζ του Μega

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Παρακολουθήστε τo ρεπορτάζ του Σκάι

Πηγή:real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο