Απολογία Παπακωνσταντίνου: Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά

«Είμαι αθώος» ανέφερε στην απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και, απαντώντας στην επισήμανση του πρόεδρου πως, αν θέλει, μπορεί να καθίσει ενώ θα απολογείται, ο πρώην υπουργός είπε: «Όχι, κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ, θα απολογηθώ όρθιος».
Ειδικότερα, μιλώντας απόλυτα ψύχραιμος και ήρεμος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην απολογία του στην κατάμεστη αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, ανέφερε: «Είμαι απολυτός αθώος, αρνούμαι τις κατηγορίες. Στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού του 2010, μάλλον μήνα Μάιο, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας. Είναι εποχή που η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, έχει υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο. Είναι μια εποχή που η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει τη χώρα. Πολλές φορές ήμασταν μάρτυρες μιας φήμες ότι δεν θα υπήρχαν ΑΤΜ. Ο κ. Μπίκας σε συζήτηση μαζί μου, μου είπε ότι ο ομόλογος του στη Γαλλία του είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που έχουν κλαπεί και αφορούν σε καταθέσεις φορολογουμένων… Σε ένα από τα Eurogroup, στο περιθώριο των συζητήσεων, «πιάνω» την ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζήτηση που είχα με τον Μπίκα. Η κυρία Λαγκάρντ επιφυλάσσεται και δεν μου απάντησε αμέσως. Επανέρχεται στο επόμενο Eurogroup τον Ιούλιο και μου λέει «ναι,, έχουμε τα στοιχεία αλλά είναι κλεμμένα από ελβετική τράπεζα. Η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική, δεν θα πείτε ότι τα πήρατε από εμάς».

»Συμφώνησα και μου έδωσε το όνομα Γάλλου αξιωματούχου. Επιστρέφω στην Αθήνα με όνομα και τηλέφωνο καλώ τον κ. Πλασκοβίτη και του ζητάω να έρθει σε επαφή με το άτομο στο τηλέφωνο που μου δόθηκε. Όταν ο κ. Μπίκας με επισκέφθηκε, ήταν η πρώτη φορά που κάναμε κουβέντα για τη λίστα Φαλτσιανί.. Είμαστε στο Σεπτέμβριο του 2010 και ο Πλασκοβίτης μου λέει έκανα τη συνεννόηση, είμαστε έτοιμοι. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να έρθουν τα στοιχεία μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι».
»Το Σεπτέμβριο πήγα στο Παρίσι για ένα συνέδριο και στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης ο κ. Χαλαστάνης, που ήταν τότε ο πρέσβης μας στο Παρίσι, ενημερώθηκε ότι θα μας δοθούν απόρρητα στοιχεία από Γαλλία. Δεν θυμάμαι κατά πόσο κουβεντιάσαμε πως θα έλθουν τα στοιχεία με σάκο, ή με άνθρωπο».
»Κάποια στιγμή Σεπτέμβρη (του 2011) η διευθύντρια του γραφείου μου η κ. Χατζή μου είπε ότι ήρθε ένας φάκελος από την πρεσβεία μας στο Παρίσι. Αυθορμήτως της είπα ότι είναι τα στοιχεία με καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό».

Στη συνέχεια είπε ότι έβαλε το CD στον υπολογιστή και είδε χιλιάδες ονόματα. Πάντως, τόνισε ότι στοχευμένη αναζήτηση δεν έκανε στο CD.
Ακολούθως, έθεσε θέμα ότι τα δεδομένα που υπήρχαν στο CD ήταν παράνομα, όπως εξάλλου του είχε πει και η κυρία Λαγκάρντ.
«Είχα στα χέρια μου ένα υλικό που θέλω να το χρησιμοποιήσω, αλλά έχω ενδοιασμούς
και αποφασίζω να δώσω στο ΣΔΟΕ ένα δείγμα από τα αρχεία που υπάρχουν στο CD» τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Δίνω στο συνεργάτη μου κ. Γιώργο Αγγελόπουλο να βγάλει τα μεγαλύτερα ποσά και πράγματι μετά από την επιστροφή μου από το εξωτερικό, μου έδωσε μια λίστα σε χαρτί και μου είπε ότι είναι περίπου δύο δισ.».

«Πώς επέλεξα Καπελέρη και Διώτη»

Κάθε μήνα τα έσοδα του ελληνικού κράτους πρέπει να είναι 4 δισ. Η εισπραξιμότητα του ΣΔΟΕ είναι κάτω του 1%. Ως υπουργός Οικονομικών μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αποφάσισα να κάνω μια αλλαγή στο σημείο αυτό. Στη θέση του κ. Γεωργακόπουλου τοποθέτησα τον κ. Καπελέρη. Ο κ. Καπελέρης μετακομίζει στη γενική γραμματεία φορολογίας και παράλληλα είναι επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Η θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ μένει κενή και ένας συνάδελφος μου προτείνει τον κ. Διώτη. Σε μια εποχή που θέλαμε να καταδείξουμε τη σοβαρότητα των θεμάτων της φοροδιαφυγής, κρίναμε ότι είναι μια καλή επιλογή. Μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς σκεφτήκαμε ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η λίστα σε usb

«Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το cd, ζητώ από τη γραμματεία μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb, το οποίο εγώ κρατώ στο δικό μου γραφείο. Είναι μια περίοδος που η χώρα είναι πάλι μπροστά στην άβυσσο. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης. Εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».
Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έγινε τυπική παράδοση και παραλαβή του υπουργείου στον κ. Βενιζέλο.

Για Βενιζέλο

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του αναφέρθηκε εκτενώς στο «διάδοχό» του στο υπουργείο, κ. Ευ. Βενιζέλο. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος. Παρέμεινε όλη η ομάδα μου, σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια. Από τη στιγμή που έφυγα από το υπ. Οικονομικών δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μου με τον κ. Διώτη… Ποτέ δεν έλαβα τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο να με ρωτήσει οτιδήποτε για τη λίστα. Θα ήταν εύλογο να σηκώσει το τηλέφωνο, και να πει “Γιώργο, τι είναι αυτό;”. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ».
»Και ενώ εγώ πλέον ασχολούμαι με άλλα πράγματα, η χώρα πάει σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος μου ζητάει να μην είμαι υποψήφιος. Γίνονται εκλογές, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται και εγώ γυρνάω σπίτι μου. Είμαστε στο Σεπτέμβριο του 2012 και αρχίζουν και μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι. Με ρωτούν τι γίνεται με τη λίστα. Τους απαντώ πως δεν ξέρω τι λέτε. Και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιανί. Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει ότι γίνεται σάλος για ένα στικάκι που μου έδωσες… Ένα μόνο τηλέφωνο τον πήρε ο κ. Βενιζελος για τη λίστα Λαγκάρντ και αυτό ήταν σε ανοικτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες».
»Τελικά μου τηλεφωνεί ο Βενιζέλος -και απ’ ό,τι έμαθα εκ των υστέρων με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες γι’ αυτά που λέμε. Του επαναλαμβάνω από την αρχή την ιστορία…».

«Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά»

Δικάζομαι κάθε ημέρα, ποιο τεκμήριο αθωότητας; Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά το βράδυ εκείνο. Ο πρόεδρος μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπιζόταν. Δεν είχα κανένα. Η δε ΝΔ ήταν χαρούμενη, γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του Μνημονίου, ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή οι συνεργάτες μου, τους ρωτάγανε ακόμη και τι κόμμα ψήφισα… Είναι εξαιρετικά δύσκολο κύριε πρόεδρε να σας εξηγήσω πως ήταν η ψυχολογική κατάστασή μου, όταν μου είπαν για τη λίστα… Βλέπω δημοσιεύματα ότι είμαι ο νούμερο 1 καταζητούμενος, είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου».

«Από το ΣΔΟΕ διέρρεαν τα πάντα»

«Από το ΣΔΟΕ διέρρεαν ένα σωρό πράγματα. Διέρρεαν οι εντολές ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα. Από το γραφείο μου δεν διέρρεε τίποτα. Είχα πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη γραμματέα μου απ’ ό,τι στο ΣΔΟΕ» ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Εισαγγελέας: Τότε έπρεπε να τους έχετε απολύσει όλους. Εσείς ήσασταν ο προϊστάμενός τους;
Πρόεδρος: Είναι ενδιαφέρον το ζήτημα, αλλά δεν είναι εδώ υπό κατηγορία το ΣΔΟΕ
Εισαγγελέας: Λέτε ότι δώσατε στον κ. Καπελέρη τη μισή λίστα. Δηλαδή, δεν τον εμπιστεύεστε για όλη τη λίστα, αλλά για τη μισή;
Γ. Παπακωσταντίνου: Είπα στην απολογία μου ότι δεν του έχω δώσει 2.000 ονόματα, γιατί θα διέρρεαν. Του έδωσα 20 και έτσι, αν έβγαιναν αυτά τα 20, θα γνώριζα ποιον να κυνηγήσω
Εισαγγελέας: Στείλατε μετά το αρχείο με τον οδηγό σας;
Γ. Παπακωσταντίνου: Τον εμπιστεύομαι απόλυτα, του εμπιστεύομαι τη ζωή μου.
Εισαγγελέας: Είναι άλλο η ζωή σας, άλλο τα στοιχεία…

«Δεν ήταν ο καλύτερος χειρισμός»

Η εισαγγελική λειτουργός της έδρας τόνισε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έπρεπε να ζητήσει να ελεχθούν όλοι οι υπολογιστές που υπήρχαν στο γραφείο του και ειδικά αυτόν του συνεργάτη του Γιώργου  Αγγελόπουλου.
Πάντως ο τέως υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν ήταν ο καλύτερος χειρισμός» που έκανε  για το επίμαχο CD.
Μετά από σειρά απαντήσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών που έγιναν κατόπιν σχετικών ερωτήσεων, το μέλος του δικαστηρίου Κωνσταντίνος Τσόλας, έκανε την παρατήρηση ότι «δηλαδή χάθηκε το CD αλλά χάθηκε και το διαβιβαστικό έγγραφο που το συνόδευε».
Δημήτρης Κράνης (μέλος του δικαστηρίου): Είναι δυσμενές ότι ο κ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι;
Παπακωνσταντίνου: Προφανώς θα ήθελα να υπάρχει CD και το στικάκι.
Γεώργιος Μπόμπολης (αναπληρωματικός εισαγγελέας του δικαστηρίου): Δώσατε τον φορητό υπολογιστή σας να ελεγχθεί ;
Παπακωνσταντίνου: Όχι.
Γεώργιος Μπόμπολης: Και αν ανοίγατε το CD στο σπίτι σας με το φορητό υπολογιστή;
Παπακωνσταντίνου: Δεν το έχω κάνει αυτό.
Γεώργιος Μπόμπολης: Κάνετε λόγο για σκευωρία σε βάρος σας, τι εννοείτε; Παπακωνσταντίνου: Περίεργα περιστατικά από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ με την βοήθεια άλλων προσώπων και με την συμμετοχή κάποιων κέντρων.

«Δεν μπορώ να κυκλοφορήσω»

Κλείνοντας η αποδεικτική διαδικασία τη δίκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει, αλλά ούτε και να κυκλοφορήσει και συνέχισε: «Δεν μπορώ να πάω ένα σινεμά με τη γυναίκα μου. Κυκλοφορώ με φρουρά. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού Οικονομικών του μνημονίου. Εάν δεν υπήρχε η δίκη, θα είχα φύγει στο εξωτερικό».
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας.

Το χρονικό της παραπομπής Παπακωνσταντίνου

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών εξαδέλφων του από το CD που στάλθηκε από την πρεσβεία μας στη Γαλλία με τα 2.062 αρχεία.
Τα 2.062 αυτά αρχεία περιείχαν αντίστοιχα ονόματα προσώπων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης (Ελβετίας).
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο  πρώην υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε από το CD τα αρχεία: 1. «B9010138503.xls», 2. «B9010140694.xls» και 3. «B9010140695.xls».
Τα αρχεία αυτά αφορούσαν τρία συγγενικά του πρόσωπα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι ξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του αυτές που φέρεται ότι διέπραξε αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
-Το πρώτο αδίκημα είναι αυτό της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.
-Το δεύτερο αδίκημα είναι της απόπειρας  απιστίας και πάλι με τις επιβαρυντικές διατάξεις  του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Πηγή:protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο