Ορκίζεται το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Με την ορκωμοσία του Προκόπη Παυλόπουλου ως του έβδομου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα επισφραγιστεί σήμερα το απόγευμα η αλλαγή φρουράς στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Σε ειδική πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στην αίθουσα της ολομέλειας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τον νενομισμένο όρκο ενώπιον του πρωθυπουργού, των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των βουλευτών, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει ότι αύριο ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την εθιμοτυπική υποβολή συγχαρητηρίων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τη δικαστική εξουσία, τους αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας, την ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το τελετουργικό

Το κόκκινο χαλί θα έχει στηθεί από νωρίς στην κεντρική είσοδο του Μεγάρου της Βουλής που βλέπει προς την πλατεία Συντάγματος. Εκεί λίγο πριν τις 18:00 θα αφιχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος και θα υποδεχθούν, όπως επιτάσσει το Πρωτόκολλο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα συνοδεύσουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Εκεί αναμένεται να έχουν λάβει τις προβλεπόμενες θέσεις τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι βουλευτές, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, χριστιανικών δογμάτων και άλλων θρησκειών, οι διπλωματικές και πρεσβευτικές αρχές, αλλά και απλοί πολίτες στα θεωρεία της αίθουσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της ΔΙΣ θα ψάλλουν δέηση και στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να δώσει τον νενομισμένο όρκο στο Ευαγγέλιο που θα έχει τοποθετηθεί στο έδρανο του Προέδρου της Βουλής.

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζομαι την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού» είναι ο όρκος που θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το πρωτόκολλο ορκωμοσίας, που συνυπογράφουν ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο