Ένοχος κατά πλειοψηφία σε βαθμό πλημμελήματος o Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ενοχος κατά πλειοψηφία για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην  υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι πλέον αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και δεν απoδείχθει ζημιά του δημοσίου για αυτό και κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της απιστίας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Επειτα από λίγες συνεδριάσεις, καθώς οι μάρτυρες κατηγορητηρίου αλλά και υπεράσπισης δεν ήταν πολλοί, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου όπου παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως «δράστης» απόπειρας απιστίας αλλά και νόθευσης εγγράφου, αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου

Η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών διήρκεσε ένα μήνα, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την πρώτη ημέρα να αρνείται ότι ήταν εκείνος που αφαίρεσε τα ονόματα των τριών συγγενών του από την επίμαχη λίστα.
Στην απολογία του απέδωσε σε σκευωρία τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ και άφησε να εννοηθεί ότι το στήσιμο της υπόθεσης έγινε από πρόσωπα μέσα από το ΣΔΟΕ με την προτροπή κάποιων που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα.
Επιπλέον, «κάρφωσε» ανοιχτά για τους χειρισμούς του τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, επισημαίνοντας ότι όσο είχε τη λίστα στην κατοχή του, υπήρξε μία «περίεργη χρήση» της.
Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, πρότεινε την καταδίκη του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας πως ήταν ο μόνος που είχε συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε αφενός να αποφύγουν οι συγγενείς του το φορολογικό έλεγχο και αφετέρου να μην υποστεί ζημιά η πολιτική του εικόνα.
Στην αγόρευσή της χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που τιμωρούνται με πολυετείς ποινές κάθειρξης και μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα ισόβια, εφόσον δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Ωστόσο, η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο, εάν δεν την υιοθετήσει, μπορεί είτε να ταχθεί υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών είτε της απαλλαγής του λόγω παραγραφής των αδικημάτων.
Επιπλέον, δύναται να κηρύξει ένοχο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετατρέποντας όμως σε πλημμελήματα τις κατηγορίες, όπου οι προβλεπόμενες ποινές είναι πολύ μικρότερες και δίνουν τη δυνατότητα της αναστολής.
Η όποια απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη.
Πηγή:defencenet.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο