«Δεν ήρθα για οικονομική βοήθεια αλλά να βρούμε πολιτική λύση»:Α.Τσίπρας -Siemens – Κατοχικό δάνειο

Θέμα κατοχικού δανείου για λόγους πρωτίστως ηθικούς, καθώς και τη δικαστική συνδρομή της κυβέρνησης της Γερμανίας, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για την υπόθεση της Siemens έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Ακόμα, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαλειφτούν αρνητικά στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση ως προς τον προσδιορισμό κοινών στόχων και κοινών διαφορών, «γιατί έτσι μπορείς να τις λύσεις», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον άλλο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος. Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως μου είχε πει και η ίδια η Καγκελάριος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story».

Επίσης, είπε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και αδυναμία επίτευξης στόχων όπως το δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον σημείωσε ότι είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αποδεικνύεται από έρευνα γερμανικού ινστιτούτου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση.

Το πρόγραμμα δεν βοήθησε να τις αντιμετωπίσουμε. Παραμένει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και έθεσε τον στόχο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να σπάσουν κάποια στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί δεν φταίνε για τα δεινά της Ελλάδας.

«Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη βοήθεια και συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησς, δικαστική συνδρομή ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δηλώνοντας ότι «είναι πρωτίστως ηθικό και πρέπει να εργαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ευρώπη βασίζεται στον σεβασμό στις συνθήκες «με στοιχεία που μπορεί να διαφωνούμε αλλά τηρούμε, τις δεσμεύσεις μας τις τηρούμε αλλά με προτεραιότητες».

«Δεν ήρθα να ζητήσω οικονομική βοήθεια»

Ερωτηθείς σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε αιχμηρό ύφος ότι «δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια» και σχολίασε ότι τα προβλήματα μεσοπρόθεσμης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά.

«Εμείς τα κληρονομήσαμε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς να μπορεί να εκταμιεύσει.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο αντιμετωπίζονται θεσμικά και τα προβλήματα της ρευστότητα».

Μέρκελ: «Τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή»

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα η Γερμανίδα, κατά τις κοινές τις δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

H Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε και επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε για μία ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τη ρευστότητα είναι αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup, και όχι η Γερμανία, μετά την αποτίμηση των θεσμών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακόμα, έκανε λόγο για πολύ θερμές και ουσιαστικές επαφές με τον ελληνικό λαό.

Επίσης, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πολλούς Έλληνες που ζουν στη Γερμανία, τους οποίους χαρακτήρισε «ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών», καθώς και στα εκατομμύρια των Γερμανών που επισκέπτονται την Ελλάδα ως τουρίστες.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών της σημείωσε πως χαίρεται ιδιαίτερα για την επίσκεψη του Αλεξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η υποδοχή του που του έγινε ήταν θερμή.

Διαβάστε τα βασικά σημεία από τις κοινές δηλώσεις:

Α. Μέρκελ: Πολύ ζεστές επαφές με τον ελληνικό λαό, πολλοί Έλληνες ζουν στη Γερμανία και εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους.

Χρειαζόμαστε σαφή στοιχεία που θα κατατεθούν στους θεσμούς, δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για το αν είναι επαρκή μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα.

Εκπροσωπώ μόνο ένα από τα 19 κράτη που είναι στο ευρώ. Δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις. Εμείς συζητάμε με την Ελλάδα και ανταλλάσουμε απόψεις. Θα ήθελα η Ελλάδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μία εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων. Μιλήσαμε και για διμερή θέματα. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, και τα 2 κράτη ανήκουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όμως το ποιες ήταν οι συνθήκες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε τότε το Ταμείο του Μέλλοντος και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το γερμανικό κατοχικό καθεστώς. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, δεν καταλήξαμε κάπου σήμερα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα στο μέλλον.

Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.  Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αλλά η Ευρώπη δημιουργήθηκε στη βάση ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό για την ευρωζώνη και όλα τα κράτη πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Αλ. Τσίπρας: Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Εξαιρετικό σημαντικό να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλων και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από τον διάλογο θα βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις.

Θέλουμε σύντομα συμφωνία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Στόχος μας σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον βασισμένο στην αλληλεγγύη των λαών. Δεν έχω έρθει να ζητήσω δανεικά αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα τις πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να ολοκληρώσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή.

Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δουλέψουμε από κοινού ώστε να  καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατάει την Ελλάδα καθηλωμένη.

Θέλουμε τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για την υπόθεση Siemems. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων είναι πρώτιστα ηθικό και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να το αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά γερμανικά κτίρια. Οι επανορθώσεις δεν συσχετίζονται καθόλου με τη σημερινή κρίση, είναι ένα διμερές με ηθική και όχι υλική αξία.

Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Ενδεχομένως να περνάει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και αυτό ίσως να δημιουργεί στερεότυπα. Το πρωτοσέλιδο του Spiegel (σσ με τους Μέρκελ ανάμεσα σε Ναζί αξιωματικούς) είναι άδικο και για την κ. Μέρκελ και για τον γερμανικό λαό, να υπάρχουν εικόνες ότι υπάρχει σχέση με τη Γερμανία των Ναζί.

Αυτά είναι πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν που μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο