Συντριβή αεροπλάνου στη νότια Γαλλία 144 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος – Δεν υπάρχουν επιζώντες

Συντριβή αεροπλάνου τύπου Airbus A320, το οποίο ανήκε στη γερμανική εταιρεία Germanwings, θυγατρική της Lufthansa, στη νότια Γαλλία, την Τρίτη το πρωί, επιβεβαίωσαν οι γαλλικές αρχές ασφαλείας και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με τα ως τώρα γνωστά στοιχεία, μετέφερε 144 επιβάτες, ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, με αριθμό πτήσης 4U9525.

Εκτός των 144 επιβατών, στο αεροσκάφος επέβαινε πλήρωμα έξι ατόμων, δύο πιλότοι και τέσσερα μέλη προσωπικού καμπίνας. Σύμφωνα με την Germanwings, οι 67 πιστεύεται ότι ήταν Γερμανοί, ενώ οι ισπανικές αρχές έκαναν λόγο για 45 Ισπανούς επιβαίνοντες.

Tο σημείο της συντριβής του βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις, ανάμεσα στις πόλεις Μπαρσελονέτ και Ντιν (Digne), εντός των ορίων του δήμου Μεολάν – Ρεβέλ, 100 χιλιόμετρα βορείως της Νίκαιας.

Επί τόπου σπεύδει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ, η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο υπουργός Μεταφορών, Αλέν Βινταλί.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τόνισε ότι «δυστυχώς» οι 150 επιβαίνοντες στην πτήση, δεδομένων των συνθηκών του δυστυχήματος, είναι πιθανότατα νεκροί.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος.

Σημειώνουν επίσης ότι η προσέγγιση στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολη και καλούν τους πολίτες να μην προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο και να μην δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή.

Το σημείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων.

Τα πτώματα των θυμάτων μεταφέρονται σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο το οποίο δημιουργήθηκε εκτάκτως σε κτήριο γυμνασίου στο χωρό Σεν Λεζ Αλπ.

«Τραγωδία»

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 45 εκ των επιβαινόντων στο αεροσκάφος ήταν Ισπανοί πολίτες.

Το Airbus Α320 ανήκε στη μητρική εταιρεία της Germanwings, Lufthansa, από το 1991, όταν και παρήχθη.

Ο κ. Ολάντ ενημέρωσε σχετικά με τα στοιχεία του δυστυχήματος την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε την αναβολή της λόγω των γεγονότων.

Η κ. Μέρκελ ακύρωσε προγραμματισμένες της δραστηριότητες για να ασχοληθεί με το ζήτημα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι γαλλικές, ισπανικές και γερμανικές αρχές εργάζονται από κοινού για τη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής.

Γερμανία: Στέλνουμε ειδικούς

Η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε εξάλλου ότι στέλνει άμεσα ειδικούς σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας και τον υπουργό Μεταφορών της στη Γαλλία.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόντριντ θα ταξιδέψει στο σημείο της συντριβής σύντομα, ενώ οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει για τη νότια Γαλλία.

GRAPHIC NEWS

Την πρόθεση της εταιρείας Germanwings να ερευνήσει σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Βάγκνερ.

Τόσο η εταιρεία όσο και η μητρική της, Lufthansa, άλλαξαν το χρώμα του λογότυπού τους σε γκρι στο Διαδίκτυο, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, στο αεροσκάφος ενδέχεται να επέβαιναν 16 μαθητές και δύο δάσκαλοι από τη Γερμανία, ενώ το BBC σημειώνει ότι μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν και δύο νεογνά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο