Το σκάφος που μετέφερε 500 – 700 μετανάστες ανετράπη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ανοιχτά της Λιβύης, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους για να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου που περνούσε εκείνη τη στιγμή.
Η εφημερίδα The Times of Malta αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα (49 σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica), γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες.
Στην Κατάνη της Σικελίας πρόκειται να μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 σοροί.
Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές Ακτές.
Έκκληση του Πάπα
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας την Κυριακή στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το αυξημένο κύμα μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της.
«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την υπόσχεση που δίνει η Ιταλία να καλωσορίσει τους πολλούς μετανάστες που -ρισκάροντας τις ζωές τους- ζητούν να γίνουν δεκτοί» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Είναι φανερό ότι το μέγεθος του φαινομένου απαιτεί πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή» τόνισε.
Δεν πρέπει ποτέ να κουραστούμε να ζητάμε μεγαλύτερη δέσμευση από την Ευρώπη και από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Πάπας.
Από την πλευρά του, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε: «Εδώ και καιρό, η Ιταλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής στη Μεσόγειο, το λίκνο του πολιτισμού μας».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, έχει δηλώσει ότι μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάιο και έχει καλέσει τα κράτη – μέλη να συνδράμουν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Μεσόγειο.