Νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων εντός και εκτός συνόρων με φόρο 15-20%

Τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών, Ζακ Ντε Βαντβίλ και τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Π. Νικολούδη.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά την εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους απέκρυψαν εισοδήματα από το ελληνικό Δημόσιο να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο (της τάξεως του 15%-20% το πολύ) προκειμένου να μην ελεγχθούν για τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολούδης κάλεσε όλους όσοι χρωστούν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού να εκμεταλλευτούν το νέο σχέδιο νόμου.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι θα θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15-20% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα αλλά και γι’ αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλά να τα δηλώσουν στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό, θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων. Αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υπογραφεί η τελική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας. Οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώσουν τους Ελληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για τον νέο φορολογικό νόμο.

Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης «η Ελλάδα θα διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε, μόλις το νομοσχέδιο περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, η πολιτική διακήρυξη μεταξύ των δύο κρατών να μπορεί να υπογραφεί και να εφαρμοστεί».

Οπως γίνεται αντιληπτό, η συμφωνία με τους Ελβετούς ξεκινά και τελειώνει στην υποχρέωση από τους τελευταίους να αποστείλουν ειδοποιητήρια στους Ελληνες καταθέτες όπου θα τους ενημερώνουν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τίποτα παραπάνω. Αυτό προβλέπει η συμφωνία με τις ελβετικές αρχές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου επέρριπτε ευθύνες για την καθυστέρηση συμφωνίας Αθήνας – Βέρνης στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι η νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων αφορά όλους τους Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και οι οποίες δεν έχουν φορολογηθεί. Από την πλευρά του ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «η Ελβετία έχει επίγνωση της πολυσύνθετης κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Το κάνουμε αυτό κυρίως μέσω της συμβολής μας στο ΔΝΤ. Μέσω των επαφών που έχουμε, ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και στους τομείς της πάταξης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Εχουμε μόλις καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ε.Ε. για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί σύντομα, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και θ’ αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα εξέλιξης της ανάπτυξης μεταξύ της συνεργασίας των δύο χωρών μας».

Πηγή:kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο