Τσίπρας:Η συμφωνία πρέπει να κλείσει

Αισιοδοξία για την επίτευξη «μίας και ενιαίας» συμφωνίας αλλά και προειδοποιήσεις προς το εξωτερικό και το εσωτερικό περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές σε μια σειρά από θέματα όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, «οριακές» αλλαγές στον ΦΠΑ και θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά παραμένουν ζητήματα ανοιχτά όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Η συμφωνία είπε δε μπορεί να μην περιλαμβάνει 4 σημεία, δηλαδή

1.       Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ιδίως για φέτος και το 2016 ώστενα σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και να ανακτηθεί δημοσιονομικός χώρος

2.       Να μην υπάρχουν υποχρεώσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

3.       Να υπάρξει η αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους

4.       Να υπάρξει ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, μια «συντονισμένη χρηματοδότηση» νέων επενδύσεων κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες

Αλλαγές στην αγορά εργασίας δε μπορούν να γίνουν ανεκτές, σημείωσε και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό κατήγγειλε ότι «κάποιοι» στους θεσμούς, θέτουν θέμα βιωσιμότητας και απαιτούν περικοπές. Ωστόσο, συνέχισε, τις επόμενες μέρες θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να οικονοδομηθεί «συναντίληψη» για τα μεγέθη τους ασφαλιστικού, και να μη βασίζεται η σχετική συζήτηση «σε λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και του ασφαλιστικού ασφαλιστικού».

Αυτό το σχέδιο συζητάμε, σημείωσε, προσθέτοντας «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε» καθώς και πως οτιδήποτε άλλο θα είναι επανάληψη αδιεξόδων και συνειδητών λαθών.

Όσον αφορά την κριτική (κυρίως εσωκομματική, αλλά όχι μόνο) ότι η κυβέρνηση, στο σύντομο χρονικό διάστημα διακυβέρνησής της έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με στοιχεία στο έργο των πρώτων 100 ημερών.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και “αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες”.

‘Άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών.

Είπε ότι η φράση “παραλάβαμε καμένη γη” δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο έδαφος. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακλων σχέσεων , ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών είπε ο πρωθυπουργός.

«Πολλή δουλειά, ψηλά το κεφάλι». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την  ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού είχε θέμα «Ένα όραμα για μια Ευρώπη που αλλάζει | 100 ημέρες διακυβέρνησης: Επιτεύγματα και προοπτικές για την Ελλάδα». Στο διήμερο που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής οι ομιλίες που προκάλεσαν αίσθηση ήταν η χθεσινή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τις αναφορές του στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η συμφωνία, την ΟΝΕ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις  και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για COSCO και Νατοϊκή βάση.

Πληθώρα μελών της κυβέρνησης εμφανίστηκαν στο φουαγιέ του ξενοδοχείο, συζητώντας μεταξύ τους, περιμένοντας την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε τους γενικούς άξονες για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, όπου αναμένεται να κυμανθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού.

Μετά το πέρας του συνεδρίου του Economist ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τα στελέχη του περιοδικού, αλλά και με σειρά επιχειρηματιών. Μαζί του ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου η οποία, ωστόσο, καθόταν σε απόσταση, δίπλα με τον επικεφαλής του ΤΑΡ Ρίκαρντ Σκούφια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο