ΦΠΑ στο 20% ζητούν οι θεσμοί

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους νέους συντελεστές του ΦΠΑ, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών, θεωρούν ότι το σενάριο της ελληνικής πλευράς για υψηλό συντελεστή 18% και χαμηλό στο 9,5%, σε συνδυασμό με το μπόνους του 3% για την χρήση πλαστικού χρήματος, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα εισπραξιμότητας και πρέπει να αλλάξει.

Πρότειναν μάλιστα, ο ανώτερος συντελεστής να είναι 20% και η έκπτωση για την χρήση καρτών για πληρωμές να είναι μικρότερη, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ξεκαθάρισε ότι η αύξηση του ανώτερου συντελεστή κατά 2% δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση και θα πρέπει να εξεταστεί κάποια άλλη εναλλακτική λύση.

Με αυτό το δεδομένο, ως ενδιάμεση λύση, προκρίνεται σε αυτήν την φάση, η αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 18% στο 19%, σενάριο στο οποίο επίσης οι δανειστές έχουν εγείρει αντιρρήσεις λόγω εισπραξιμότητας.

Στην φάση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο να μην μπουν όλα τα τρόφιμα στο χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ (9,5% με πληρωμή σε μετρητά και 6,.5% με πληρωμή με κάρτα) ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω ο ανώτερος συντελεστής.

Πάντως, κορυφαία στελέχη του Κυβερνητικού επιτελείου, δήλωναν πριν λίγη ώρα, ότι το μέτρο με την χρήση του πλαστικού χρήματος βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση, αφού κατατείνει στην αύξηση της εισπραξιμότητας του βασικού έμμεσου φόρου. Γι’ αυτό και δήλωναν την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το μέτρο σε κάθε περίπτωση.

ΥΠΟΙΚ: Επιμένει ότι είναι στο τραπέζι ο συντελεστής 15% με κάρτα

Στο μεταξύ, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέσπιση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών με τη χρήση καρτών (15% αντί 18% και 6,5% αντί 9,5%). Η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καινοτόμες προτάσεις.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δανειστές δεν αποδέχονται τους χαμηλότερους συντελεστές με χρήση κάρτας, ενώ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν ενιαίο συντελεστή 20%.

Τι είπε ο Γ.Βαρουφάκης «στον ενικό» για τον ΦΠΑ

Στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά.

Η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Γ.Βαρουφάκη, είναι η δημιουργία δύο συντελεστών: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και ένας άλλος 15% για όλα τα υπόλοιπα. Οι δύο αυτοί συντελεστές θα ισχύουν για αγορές με πλαστικό χρήμα, ενώ όσοι επιθυμούν αγορές με μετρητά θα πληρώνουν ΦΠΑ 18%

Πηγή:enikos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο