Φρικαλεότητες στην Παλμύρα από τσιχαντιστές.

Μία πόλη που μετρά ιστορία 2.000 ετών, με ιστορικά μνημεία, ναούς, τάφους και μουσεία, βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών. Την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα καταστρέψουν ολοσχερώς μία ολόκληρη ιστορία, έχουν ήδη ξεκινήσει οι φρικαλεότητες στην Παλμύρα. Ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει λόγο για «οπισθοδρόμηση».
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 17 ανθρώπους, ανάμεσα τους και μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και φιλοκυβερνητικούς πολίτες στην πόλη της Παλμύρας. Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως μερικά από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν, καθώς και ότι το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε συνολικά 49 ανθρώπους σε περιοχές κοντά στην Παλμύρα κατά την προώθηση του προς την αρχαία πόλη.
Με την κατάληψη της Παλμύρας, στο μέσο της μεγάλης συριακής ερήμου που συνορεύει με το Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει «περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών.
Επίσης, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά μόνο τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Έρνεστ δήλωσε ότι η κατάληψη της Παλμύρας από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί μια «οπισθοδρόμηση» για τις δυνάμεις της συμμαχίας που ηγούνται οι ΗΠΑ. Μάλιστα, τόνισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διαφωνεί με την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων για να πολεμήσουν τους φανατικούς ισλαμιστές.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι οι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος εμπόδιζαν τους πολίτες να φύγουν από την πόλη μέχρι να φύγουν οι ίδιοι και να την καταλάβουν οι τζιχαντιστές.
Από την έναρξη της επιχείρησης του Ισλαμικού Κράτους στις 13 Μαΐου, η μάχη στην Παλμύρα και τα περίχωρά της έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 462 ανθρώπων σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Πηγή:real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο