Αποτέλεσμα τουρκικών εκλογών : 79 έδρες παίρνουν οι Κούρδοι- Ρευστό σκηνικό που φέρνει φασαρίες στο Αιγαίο…

Στο «κλάδεμα» των φιλοδοξιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστήσει εαυτόν… Σουλτάνο μέσα από συνταγματική αναθεώρηση οδήγησαν οι τουρκικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες ανέδειξαν μεν πρώτο κόμμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Προέδρου, αλλά μεγάλο νικητή το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των ΛΑΩΝ HDP.
Ο Ερντογάν είχε θέσει προεκλογικά ως στόχο την κατάληψη 330 εδρών που απαιτούνταν για την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό. Ωστόσο, όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει αυτό το στόχο, αλλά συγκέντρωσε μόλις το το 40,8% των ψήφων και 258 έδρες και χάνοντας την αυτοδυναμία αναγκάζεται να «δεθεί» χειροπόδαρα σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Την ίδια ώρα είδε τον εφιάλτη του κουρδικού κόμματος HDP να συγκεντρώνει 13,1% εξασφαλίζοντας την είσοδο στην τουρκική Βουλή (απαιτείται 10%) έχοντας μάλιστα 79 έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός ότι το κουρδικό κόμμα πέρα από τις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες, που κυριαρχεί το κουρδικό στοιχεία, παρουσίασε μεγάλα ποσοστά και στην Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα, άρχισε ήδη η σεναριολογία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωταγωνιστές τα τέσσερα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση. Ωστόσο η εν λόγω σεναριολογία πρέπει να ληφθεί υπόψη συνδυαστικά με το ενδεχόμενο διεργασιών εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που παρά την πρωτιά με ποσοστό 41% χάνει την αυτοδυναμία.
Τα σενάρια αφορούν την κυβέρνηση συνασπισμού με ή χωρίς το ΚΔΑ. Στην πρώτη περίπτωση θεωρητικά πρόκειται για συνεργασία του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών. Το τελευταίο όμως κατά την προεκλογική περίοδο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Η όποια κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να είναι και βραχύβια και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΕ Οκτάϊ Βουράλ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με το ΚΔΑ είπε πως είναι νωρίς ακόμη για σχόλια. Τόνισε όμως ότι μετά το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να αναμένονται διεργασίες και φυγόκεντρες τάσεις στο κυβερνών κόμμα.
Τα κόμματα λογικά προσπαθούν να αποφύγουν τη συνεργασία με το ΚΔΑ. Αλλά η δήλωση του Βουράλ υποδηλώνει ότι αν υπάρξουν διεργασίες στο μέχρι σήμερα κυβερνών κόμμα, δεν αποκλείεται η συνεργασία. Κι αυτό επειδή υποτίθεται το ΚΔΑ ή τμήμα αυτού δεν θα έχει τη σημερινή του μορφή όπου επικρατεί η σκιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Για το σενάριο της κυβέρνησης συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το ΚΕΚ και το φιλοκουρδικό ΚΔΛ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η συνεργασία με το φιλοκουρδικό κόμμα είναι πολύ δύσκολη για το ακροδεξιό κόμμα. Το ερώτημα για το ακροδεξιό κόμμα είναι απλό στη διατύπωση. Με ποιο από τα δύο κόμματα -ΚΔΑ και ΚΔΛ- αν συνεργαστεί, το ίδιο θα έχει μεγαλύτερο κόστος. Προφανώς η συνεργασία με το φιλοκουρδικό κόμμα θα είναι πιο «επιζήμια».
Γι αυτό ακριβώς, ευχής έργο για το ακροδεξιό κόμμα είναι να υπάρξουν διεργασίες στο ΚΔΑ. Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στις 9 Μαίου σε προεκλογική ομιλία στην Αντιόχεια είχε πει πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος αν το κόμμα του «δεν έλθει πρώτο και δεν αποκτήσει την αυτοδυναμία». Οι διεργασίες δεν αφορούν μόνο το κατά πόσο θα παραιτηθεί από την ηγεσία ο Νταβούτογλου. Αφορούν και ενδεχόμενες εξελίξεις που θα υπάρξουν αν εντός του κόμματος διαπιστωθεί ότι ήταν επιζήμια τελικά η γραμμή πόλωσης που επέβαλλε ουσιαστικά ο Ερντογάν.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το εξής. Αν υπάρξουν διεργασίες εντός του ΚΔΑ, αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συνεργασία και άλλων κομμάτων με το ΚΔΑ. Δηλαδή του φιλοκουρδικού, ή ακόμη και του ΡΛΚ.
Με λίγα λόγια το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών ήταν απλώς η αρχή σημαντικών εξελίξεων στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη σταθερότητα και ασφάλεια στο Αιγαίο έδωσαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

Το μοναδικό κόμμα, εκτός από το κουρδικό, που βγήκε κερδισμένο είναι το εθνικιστικό κόμμα (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης – MHP). Ένα ακόμα απόλυτα εχθρικό προς την Ελλάδα κόμμα οι βουλευτές του οποίου διακρίνονται για την κατάθεση ερωτήσεων στο τουρκικό Κοινοβούλιο του τύπου “Η Ελλάδα κατέχει παράνομα 50 νησιά στο Αιγαίο και έχει μεταφέρει και Στρατό σε αυτά. Η Τουρκία τί θα κάνει για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και τα νησιά αυτά να επανέλθουν στην τουρκική επικράτεια”!

Αυτό το κόμμα λοιπόν είναι ο πιθανότερος εταίρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρ.Τ.Ερντογάν, το οποίο βέβαια εξακολουθεί και κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή, παρά την οριακή απώλεια της αυτοδυναμίας.

Αν και ο ηγέτης του MHP δηλώνει πως θέλει την παραίτηση του Ερντογάν ή ξανά εκλογές, αυτά τα δύο κόμματα σε περίπτωση συνεργασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια “εκρηκτική” πολιτική πλατφόρμα που θα δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο που ήδη εδώ και έξι μήνες θυμίζει έντονα το 2009, έτος κατά το οποίο Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη, με την Τουρκία να προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία του Αρχιπελάγους, πολλά από τα οποία επεισόδια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Στην άλλη περίπτωση, που σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας και η χώρα οδεύσει προς επαναληπτικές εκλογές εντός τριμήνου, πάλι τα νέα δεν είναι καλά: Οι παρατεταμένες εκλογικές περίοδοι σημαίνουν κατά κανόνα εξαγωγή έντασης στο εξωτερικό και ειδικά προς την Ελλάδα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του AKP παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολο να κατακτήσει την αυτοδυναμία και ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επεσήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί τόσο στο ποιος είναι ο νικητής των εκλογών, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το ζητούμενο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ήταν το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Στην περίπτωση που εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, θα εκλέξει περισσότερους από 60 βουλευτές τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Για να συμβεί αυτό, το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Περίπου 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.

Πηγή: defencenet.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο