Νέες υποχωρήσεις ζητούν οι δανειστές: Το Eurogroup της Πέμπτης ο… τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου

Την ανάγκη να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος, επεσήμαναν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, αναφερόμενες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και συνεχίζονται στη βελγική πρωτεύουσα.

Παράλληλα επισήμαναν ότι παρά τις χθεσινές εντατικές συζητήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με αποτέλεσμα να είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θα ενταθούν σήμερα από το απόγευμα και αυτό είναι ελπιδοφόρο στοιχείο, χωρίς, όμως, να προδικάζεται το αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πιο δύσκολες γιατι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση χρόνου. Για να προλάβει το Εurogroup να λάβει αποφάσεις στις 18 Ιουνίου, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ιδανικά σήμερα ή το αργότερο στη διάρκεια της αυριανής ημέρες.

Στη συνέχεια η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών μελών θα πρέπει να ετοιμάσει την εισήγηση για την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη.

Τελευταίος σταθμός του «τρένου», λέει η Κομισιόν
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ Ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

“Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου” επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μπαίνει και ο Τόμσεν στο «χορό» της διαπραγμάτευσης
Ως μία πολύ κρίσιμη Κυριακή για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού συναντώνται στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών, συμπεριλαμβάνομένων και αυτών του ΔΝΤ.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, ωστόσο προηγουμένως φρόντισε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν να μην κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους.

«Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη κορυφής που έγινε την Παρασκευή στο Μαξίμου.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως ούτε εκλογές θα γίνουν, αλλά ούτε και δημοψήφισμα, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει κάθε δημόσια συζήτηση από βουλευτές και στελέχη του κόμματος περί εκλογών ή περί μη ψήφισης της συμφωνίας, όταν αυτή επιτευχθεί και έρθει στη Βουλή.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά, αναμένεται να συναντηθεί με κλιμάκιο των θεσμών, παρόντος του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, που επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η επιλογή Δραγασάκη ως επικεφαλής του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές δεν ήταν τυχαία, ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και οι σημερινές διαβουλεύσεις θα καθορίσουν το κλίμα στο επόμενο Eurogroup.

Πηγή:kontranews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο