Τιφλίδα: 10 νεκροί και άγρια ζώα στους δρόμους μετά τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η τύχη πολλών άλλων αγνοείται μετά τις μεγάλες πλημμύρες στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα, που κατέστρεψαν εν μέρει τον ζωολογικό κήπο, με αποτέλεσμα λιοντάρια, τίγρεις και ιπποπόταμοι να φύγουν και να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ η αναζήτηση των άγριων ζώων συνεχιζόταν τις πρώτες αποτευματινές ώρες.

«Περίπου 20 λύκοι, οκτώ λιοντάρια, λευκές τίγρεις, τσακάλια, ιαγουάροι σκοτώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις ή αγνοούνται. Μόνο τρεις από τους 17 πιγκουίνους μας κατέστη δυνατό να διασωθούν» δήλωσε η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Τμπιλίσι Μζία Σαρασίντζε.

Άλλες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν αλιγάτορα να πλατσουρίζει σ’ ένα πάρκινγκ ανάμεσα στα αυτοκίνητα και μια αρκούδα να έχει κουρνιάσει πάνω σ’ ένα κλιματιστικό στον τοίχο μιας πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που ανακοινώθηκε από τις αρχές, 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, μεταξύ των οποίων και διασώστες, ενώ αγνοείται η τύχη πολλών και 36 έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

«Τα πτώματα τριών ανθρώπων βρέθηκαν μέσα στον περίβολο του ζωολογικού κήπου. Δύο ανήκουν σε υπαλλήλους του κήπου» διευκρίνισε η Σαρασίντζε. «Το μεγαλύτερο μέρος του ζωολογικού κήπου έχει καταστραφεί» πρόσθεσε.

Τις πλημμύρες προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Κούρα ο οποίος, μετά από πολλές ώρες καταρρακτώδους βροχής, πλημμύρισε δρόμους και κατοικίες στο κέντρο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι έκανε λόγο για «σημαντικές ζημιές» στις υποδομές της πόλης, οι δρόμοι της οποίας μεταμορφώθηκαν σε χειμάρρους παρασύροντας τα οχήματα.

Ομάδες του υπουργείου Εσωτερικών διέσωσαν πολλούς ανθρώπους με ελικόπτερα ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολίσθηση σε δρόμο έξω από την Τιφλίδα.

REUTERS/BESO GULASHVILI

Δεκάδες οικογένειες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχει διακοπεί σε χιλιάδες νοικοκυριά στη γεωργιανή πρωτεύουσα, που έχει πληθυσμό 1,2 εκατ. ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αφού μετέβη στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας Ηλίας Β’, από την πλευρά του, εξήγησε τις πλημμύρες κάνοντας λόγο για θεϊκή τιμωρία.

«Όταν οι κομμουνιστές κατέλαβαν τη Γεωργία, (…) διέταξαν να λιώσουν όλες οι καμπάνες των εκκλησιών, πούλησαν το μέταλλο και ο ζωολογικός κήπος κατασκευάσθηκε με τα χρήματα αυτά» υποστήριξε στο κυριακάτικο κήρυγμά του.

«Ο ζωολογικός κήπος κατασκευάσθηκε με τα χρήματα αυτά, πάνω σ’ αυτή την αμαρτία, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σ’ αυτό το μέρος. Πρέπει να μεταφερθεί αλλού. Μια αμαρτία δεν μένει ποτέ χωρίς τιμωρία» πρόσθεσε ο πατριάρχης.

Πηγή:naftemporiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο