Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες (LIVE – Βίντεο – Φωτογραφίες)

Ήδη ο μαραθώνιος των συναντήσεων και των διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει με τον επικεφαλής της Κομισιόν να δέχεται στο γραφείο του τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αμέσως μετά το τετ α τετ που θα έχει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.
Ο πρωθυπουργός πριν την έναρξη του τετ α τετ με τον κ. Γιούνκερ σε σύντομη δήλωσή τους σε δημοσιογράφους είπε τα εξής:
«Είναι ώρα για ουσιαστική λύση, οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Στόχος μας να αφήσουμε πίσω υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να αποφύγουμε υπερβολικές αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, να προωθήσουμε αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από δίκαιη διανομή βαρών και πάταξη φοροδιαφυγής».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
10:45 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ
11:00 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι:
– Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ
– Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
– Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup
18:30 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:00 (ώρα Βρυξελλών) Άτυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να πάρει συμφωνία
Ενόψει του «έντιμου συμβιβασμού», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δέσμη μέτρων την οποία είναι έτοιμος να καταθέσει ο πρωθυπουργός, με αντάλλαγμα τη ρητή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι πέφτουν:
-Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13%, 23%) με πολύ πιθανή την ένταξη της εστίασης στον συντελεστή 23%.
-Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από 1/1/16) με τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
-Η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέτοια εισφορά. Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται 720 εκατ. ευρώ (270 εκατ. από τις κύριες και 450 εκατ. από τις επικουρικές).
-Η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 €.
-Η κατάργηση της έκπτωσης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 €.
-Η περικοπή των αμυντικών δαπανών (εξοικονόμηση 150-180 εκατ. €).
-Αγνωστο παραμένει τι σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση για το αίτημα των δανειστών που αφορά την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά.

12:10 – Αλ. Τσίπρας: Στόχος η επίτευξη μίας κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας

Με στόχο την επίτευξη μιας κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε οικονομικά βιώσιμη συμφωνία με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και να αποφύγουμε τις παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και να προωθήσουμε τις αναγκάιες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για να αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δήλωση στα αγγλικά με διαφορετικό περιεχόμενο αρκούμενος να πει ότι «είναι ώρα για αναβίωση των συζητήσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρώπης».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειξε κάπως ανήσυχος για όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως «δεν ξέρω αν θα υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα».

Ο Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε στον Γιούνκερ: «Μην ανησυχείτε. Οσα δήλωσα είναι αυτά που εκφράζουν τις θέσεις σας για την επίλυση της κρίσης». Σε εκείνο το σημείο ο Γιούνκερ χαμογέλασε και έκανε μία φιλική χειρονομία στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως συνηθίζει.

13:16 – Μέρκελ: «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να είναι έτοιμη να μετακινηθεί από τις θέσεις της»

Να δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μετακινηθεί από τις θέσεις της καλεί την Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελληνικό ζήτημα η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι μόνο όταν οι Θεσμοί εγκρίνουν τη συμφωνία, τότε θα μπορεί να ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς  Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Για αυτό και, όπως εξήγησε, αν οι Θεσμοί δεν εγκρίνουν τη συμφωνία, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα είναι απλά ένα πεδίο συζητήσεων και δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Πάντως, όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, υπάρχει χρόνος για συμφωνία και αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

 

13:37 Ολάντ: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία»

«Η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και μακράς διάρκειας»

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων – πιστωτών της εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του ο Φράνσουα Ολάντ ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε, τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει τις επόμενες ημέρες».

«Αν έχουμε συμφωνία απόψε θα ήταν καλύτερα, αν όμως όχι, πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια σήμερα ώστε να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Πάντως, όπως είπε ο Φρανσουά Ολάντ, η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και μακράς διάρκειας και να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε ακόμη την άποψή του ότι μια καλή συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει λύσεις για τον προϋπολογισμό και να κάνει ορατές τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας για τους επόμενους μήνες.

13:59 Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών: Δεν είμαστε ακόμη κοντά σε συμφωνία

Την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων – πιστωτών της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νουνάν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

O Μάικλ Νουνάν είπε πως «είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν κάποιες κινήσεις».

Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έχει χαμηλές προσδοκίες για μια συμφωνία σήμερα,

«Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Νουνάν.

«Έχουμε πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα, είναι ο ρόλος του Eurogroup να προετοιμάσει τη Σύνοδο», είπε και πρόσθεσε: «Υπήρξε σύγχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας με τις παράλληλες προτάσεις. Θα είναι αρκετά δύσκολο να αποφασίσει το Eurogroup».

«Εικάζω πως θα συναντηθούμε και πάλι την Πέμπτη πριν το Συμβούλιο. Δεν είναι ξεκάθαρο ως προς το ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας, υπάρχει κινητικότητα», είπε ακόμη ο Μάικλ Νούναν.

14:03 – Β. Σόιμπλε: Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε σοβαρά μια Σύνοδο για την Ελλάδα

Σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας ακολουθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές προτάσεις από την Ελλάδα» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι «χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε σοβαρά μια Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα».

Σημείωσε ότι ούτε το ΔΝΤ έχει λάβει προτάσεις από την Αθήνα.

14:15 Ντάισελμπλουμ: «Οι Θεσμοί θα αποφανθούν επί των ελληνικών προτάσεων»

«Δεν βλέπω οριστική αξιολόγηση για την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ακόμα, ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι «οι Θεσμοί θα αποφανθούν επί των ελληνικών προτάσεων. Θα δούμε αν θα αποτελέσουν βάση».

Πάντως, ο Ολλανδός πολιτικός σημείωσε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

 

14:25 – Αλεξάντερ Στουμπ: Λίγες οι ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία
Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

«Έχω πολύ λίγες ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα», δήλωσε ο Στουμπ προτού συμμετάσχει σε μία σύνοδο του Eurogroup την οποία θα ακολουθήσει μία σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

14:29 Μοσκοβισί: «Πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Βάση προόδου η ελληνική πρόταση»

Πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η σημερινή κατά τον Επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και κάλεσε «τους πάντες» να συμμετάσχουν με θετικό τρόπο.

«Δεν έχουμε  νέα», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και χαρακτήρισε τη συμφωνία ««ευκταία και απαραίτητη».

Ακόμα, χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση βάση προόδου.

«Μπορούμε σήμερα να έχουμε πρόοδο που θα επιτρέψει να έχουμε συμφωνία», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί και κάλεσε όλους «να συμμετάσχουν με θετικό τρόπο αλλά και ταυτόχρονα απαιτητικό».

«Έχουμε δουλειά και να κάνουμε και σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ», είπε ακόμα ο Γάλλος πολιτικός.

14:40 – ΕΚΤ: Μετά τη σύνοδο κορυφής ενδεχόμενη νέα αύξηση του ELA
Έμμεση προειδοποίηση για την συνέχιση της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέστειλε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας επιβεβαίωσε τη νέα αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες, μια  είδηση που είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο κ. Νοβότνι διευκρίνισε ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA επεκτάθηκε μέχρι το τέλος της ημέρας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τυχόν επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Θα αποφασίσουμε τυχόν περαιτέρω επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», είπε ο Έβαλντ Νοβότνι, συνδέοντας έτσι τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ με τα συμπεράσματα του αποψινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup που συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Μια συμφωνία με τους Θεσμούς αναμένεται να κατασιγάσει τις ανησυχίες, οι εκροές θα περιοριστούν δραστικά αμέσως και η χρηματοδότηση μέσω του ELA θα δίνεται σε επαρκή πάντοτε επίπεδα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες. Αν όμως η Σύνοδος Κορυφής οδηγήσει σε νέο ναυάγιο με τους δανειστές και έχουμε εικόνα αδιεξόδου, όπως αυτή του τελευταίου Eurogroup, τότε υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν οι τράπεζες θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν την Τρίτη. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι όσο η Ελλάδα κινείται με πνεύμα και διάθεση συνεργασίας για συμφωνία ο μηχανισμός του ELA θα είναι ανοιχτός και η ευρωπαϊκή ομπρέλα θα προστατεύει τη χώρα. Αν οδηγηθεί σε ρήξη, η στήριξη θα διακοπεί.

14:42 Αυστριακός υπουργός Οικονομικών: «Σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση»

«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει τα ταξίδια για τα επαναλαμβανόμενα Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση».

«Δεν μπορείς να στέλνεις προτάσεις μετά τις 2 και να περιμένεις αποφάσεις το μεσημέρι», ανέφερε για την ελληνική πρόταση.

Ακόμα, ο Αυστριακός υπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έφερε τίποτα στο τελευταίο Eurogroup, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποφασιστούν τεχνικές λεπτομέρειες σήμερα.

«Δε νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μία τελική απόφαση σήμερα. Να περιμένετε ένα ακόμα Eurogroup αυτή την εβδομάδα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν έχουν ληφθεί τα έγγραφα. Θα μπορούσε να είχε γίνει πιο επαγγελματικά».

14:43 Ντε Γκίντος: Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα

Την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις Ντε Γκίντος, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.

Ο Λούις Ντε Γκίντος εκτίμησε ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει συμφωνία σήμερα, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμη τεχνική δουλειά που πρέπει να γίνει.

Μάλιστα και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τη σύγχυση που υπάρχει αναφορικά με τη νέα ελληνική πρόταση, λέγοντας πως κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές και ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η τελική.

Παράλληλα, ο Λούις Ντε Γκίντος υπογράμμισε πως «μένει λίγος χρόνος» για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα.

Την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις Ντε Γκίντος, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.

Ο Λούις Ντε Γκίντος εκτίμησε ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει συμφωνία σήμερα, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμη τεχνική δουλειά που πρέπει να γίνει.

Μάλιστα και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τη σύγχυση που υπάρχει αναφορικά με τη νέα ελληνική πρόταση, λέγοντας πως κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές και ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η τελική.

Ακόμα, ο Λούις Ντε Γκίντος υπογράμμισε πως «μένει λίγος χρόνος» για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα.

14:44 Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

15:20 – Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πενταμερής στις Βρυξέλες

Σε ιδιαίτερα «καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η πενταμερής συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών είναι να δρομολογηθεί η συμφωνία για τις επόμενες ημέρες, αλλά και να επιλυθεί το θέμα της καταβολής της δόσης ύψους 1,55 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Η ελληνική πρόταση αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο διεξοδικής εξέτασης από τους θεσμούς, δηλαδή τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι οποίοι εμφανίζονται επίσης θετική ως προς το περιεχόμενο της πρότασης.

Γενικότερα, από ελληνικής πλευράς κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στην αποψινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ ο βασικός στόχος και επιδίωξη είναι να δοθούν κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα.

15:24 – Ολοκληρώθηκε το Εurogroup

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

16:00 – Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup

14:35 Ντάισελμπλουμ: «Υπάρχει η βάση για συνεργασία και αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής»

«Νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι το τέλος της εβδομάδας»

«Αν όλα πάνε καλά θα χρειαστεί μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Θα δούμε την εργασία των θεσμών μέχρι τώρα και θα δούμε το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εξέτασα τις προτάσεις που πήραμε από τον πρόεδρο του είναι μία βάση για δουλειά, υπάρχει η βάση για συνεργασία και φυσικά αυτό θα συζητηθεί το βράδυ, στην σύνοδο από τους ηγέτες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Στην ερώτηση σχετικά με το τι λείπει από τις ελληνικές προτάσεις, ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρέπει να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες , για τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και προτάσσει είναι μία βάση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να έχουμε αποτελέσματα».

«Ναι, οι έλληνες έστειλαν 2 βερσιόν των ελληνικών προτάσεων, αυτά δεν τα έχω εξετάσει λεπτομερώς, οι υπουργοί θα ήθελαν να τα έχουν νωρίτερα αυτά για να τα εξετάσουν, αλλά οι θεσμοί πρέπει πρώτα να δουν αυτές τις προτάσεις και να τις αξιολογήσουν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα μέτρα και πια είναι αυτά, ο Ολλανδός πολιτικός δήλωσε πως, «Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά με την ελληνική πλευρά για μπορέσουμε να έχουμε μία συμφωνία μέσα στην εβδομάδα».

14:37 Μοσκοβισί: «Οι νέες προτάσεις είναι καλή βάση για την συνέχεια»

«Λάβαμε πολύ αργά τις Ελληνικές προτάσεις», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι μία  καλή βάση για να εργαστούμε μέσα στην εβδομάδα», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και στη συνέχεια προσέθεσε πως, «οι θεσμοί θα αρχίσουν αμέσως την εργασία, ώστε να επιτευχθεί λύση σε πολιτική βάση».

Τέλος, ο Γάλλος πολιτικός, ξεκαθάρισε πως, «ο στόχος μας είναι  να επιτευχθεί μια λύση επί πολιτικής βάσης».

19:57 – Γιούνκερ: «Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για μία συμφωνία»

«Στόχος μου είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Στόχος μου είναι η επίτευξη της συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

18:15 – Σύσκεψη Γιούνκερ – Τουσκ – Ντάισελμπλουμ – Ντράγκι και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Σύσκεψη πραγματοποιούν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για να συζητήσουν την κατάσταση της Ελλάδας.

18:38 – Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup

«Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας αποτελούν ένα θετικό βήμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.

«Το Eurogroup πραγματοποίησε μια σύντομη συνεδρίαση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης που πραγματοποιείται το βράδυ.

Το Eurogroup καλωσόρισε σε γενικές γραμμές τη νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί, πριν από το Eurogroup και θεώρησε ότι αποτελεί θετικό βήμα για τη διαδικασία.

Το Eurogroup, ζήτησε από τους θεσμούς να ξεκινήσουν την ανάλυση των νέων προτάσεων και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες, με σκοπό να υπάρξει μια  τελική συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup ίσως πραγματοποιήσει ακόμη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα», αναφέρει  σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.

19:06 – Βέλγος υπουργός Οικονομικών: Συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής Capital Controls στην Ελλάδα

Το θέμα της επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (Capital Controls) συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερβελντ.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε: «καταγράφηκαν, όντως, διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το θέμα των capital controls».

Ακόμα, ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν για το θέμα της επιβολής capital controls στην Ελλάδα ήταν ελαφρώς ασαφής, καθώς υποστήριξε ότι: «θα μπορούσες κατά κάποιον τρόπο να το πεις και έτσι».

Τουσκ: «Έχουμε μόνο μία εβδομάδα μέχρι την περάτωση του προγράμματος»

19:30 Τουσκ: «Έχουμε μόνο μία εβδομάδα μέχρι την περάτωση του προγράμματος»

«Το πολιτικό παιχνίδι πρέπει να τελειώσει»

«Απόψε θέλω όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Θέλω να τελειώσει αυτός ο πολιτικός τζόγος. Είναι δική μου ευθύνη να διασφαλίσω ότι κάναμε όσα μπορούσαμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε την τελευταία ελληνική πρόταση «πραγματική πρόταση».

«Ζήτησα να υπάρξει αυτή η άτυπη σύνοδος γιατί ο χρόνος μας πιέζει όχι μόνο την Ελλάδα, όλους. Έχουμε μόνο μία εβδομάδα μέχρι την περάτωση του προγράμματος. Αυτή η στρατηγική του περίμενε και θα δούμε πρέπει να τελειώσει».

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «αυτές τις ημέρες έχουμε πει ότι υπάρχει το μεγάλο βάρος των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα, όλα τα μέλη πρέπει να σεβαστούν το ένα το άλλο, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, το να παίζουμε παιχνίδια δεν βοηθάει. Δεν μπορεί να υπάρξει πια πολιτικό παιχνίδι. Από τη στιγμή που ζήτησα τη σύνοδο συνέβησαν πολλά υποσχόμενα πράγματα».

Ακόμα, χαρακτήρισε την τελευταία ελληνική πρόταση «μία πραγματική πρόταση μετά από πολλές εβδομάδες. Πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αρχηγοί θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη. Δεν θέλουμε κάποιες χαοτικές εξελίξεις», κατέληξε ο Ντόναλντ Τουσκ.

19:50 – Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Ντράγκι

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

19:59 – Μέρκελ: «Συμβουλευτικού χαρακτήρα η Σύνοδος Κορυφής»

Συμβουλευτικού χαρακτήρα θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι «μετά το Eurogrοup δεν έχουμε βάση για την επίλυση (σ.σ. του ελληνικού ζητήματος), θα δούμε συμβουλευτικά τι μπορούμε να πούμε».

20:04 – Ολάντ: «Υπάρχει πρόοδος, πρέπει να γίνει δουλειά»

Για πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες ώρες έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει δουλειά «πάντα στο πνεύμα της υπευθυνότητας και αυτό ισχύει για όλους».

Ο Γάλλος Πρόεδρος μετάφερε την άποψη ότι επιδίωξη της Γαλλίας είναι μία βιώσιμη συμφωνία «όχι συμφωνία για μερικές ημέρες».

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες και πιο ισχυρές προτάσεις.  Ανέλαβε τις ευθύνες της», ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τις προτάσεις. Λογικά θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μία συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες για λύση».

20:28 – ΔΝΤ: Παραλάβαμε τις ελληνικές προτάσεις και τις αξιολογούμε

Κανένα σχόλιο δεν θέλει να κάνει σε αυτή τη φάση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μόνο που επισημαίνουν αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι πριν από λίγο παρέλαβαν τις ελληνικές προτάσεις και τώρα τις αξιολογούν.

20:41 – Ρέντσι: «Η Ευρώπη έχει ηθική υποχώρηση προς μία σπουδαία χώρα, όπως η Ελλάδα»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η Ευρώπη έχει ηθική υποχώρηση προς μία σπουδαία χώρα, όπως η Ελλάδα», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.

«Πρόκειται για μία συζήτηση σχετικά με ποια Ευρώπη θέλουμε» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ματέο Ρέντσι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

20:47 – Σουλτς: Να γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί

«Η καλή θέληση πρέπει να επικρατήσει. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν. Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε, αλλά αν υπάρξει κοινή θέληση από τις οι δυο πλευρές θα μπορούν να γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

20:48 – Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Ξεκίνησε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

Πηγή:kontranews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο