Δικαστήρια με λουκέτο

Τεράστια είναι τα προβλήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά και τα δικαστήρια, τα οποία είναι αρκετά πιθανό από τον Σεπτέμβριο του 2015 να υπολειτουργούν και αρκετά από αυτά να βάλουν… λουκέτο μέχρι νεωτέρας, καθώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
«Τα δικαστήρια δεν θα ανοίξουν το νέο έτος λόγω έλλειψης προσωπικού» καταγγέλλουν δικαστικοί υπάλληλοι στο «Ποντίκι» και σε δηλώσεις τους τονίζουν πως οι ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας φτάνουν σε 3.000 κενά οργανικών θέσεων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των δικαστηρίων της περιφέρειας, όπως αυτό της Σάμου, το οποίο λειτουργεί με έναν ή δύο υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λιάτσος, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ανέφερε: «Κάνουμε προσπάθεια για ενίσχυση των δικαστηρίων σε προσωπικό. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε να μην είμαστε σε θέση να ξεκινήσουν τα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο.
Υπάρχουν αποχωρήσεις την τελευταία πενταετία που δεν έχουν αναπληρωθεί και έχουμε φτάσει σε σημείο που 9.000 οργανικές θέσεις καλύπτονται από 6.000 υπαλλήλους. Υπάρχουν δικαστήρια της χώρας που έχουν ένα και δύο άτομα. Από τη μια δεν μπορεί να ζητούν γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και από την άλλη να μην υπάρχει προσωπικό. Ξέρετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει μεγάλος φόρτος στα δικαστήρια, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες υπηρεσίες στο προσωπικό».
Ανάμεσα στα βασικά και πάγια αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων, όπως μας πληροφόρησαν οι δικαστικοί υπάλληλοι, είναι τα εξής:
◆ Η άμεση ενίσχυση με προσωπικό όλων των δικαστικών υπηρεσιών με την τοποθέτηση και στα δικαστήρια των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσλαμβάνονται και των προσλήψεων επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και μέσα από ένα νέο διαγωνισμό πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων.
◆ Η επέκταση της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των συνεδριάσεων σε όλες τις διαδικασίες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.
Επιστολή στον υπουργό
Οι εργαζόμενοι στα ελληνικά δικαστήρια έστειλαν και επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο.
«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί σας, στην οποία σας εκθέσαμε και προφορικά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας από την έλλειψη προσωπικού, θα θάλαμε να σας δηλώσουμε τα ακόλουθα:
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας που δεν συμπεριλαμβάνετε και τις δικαστικές υπηρεσίες στις προτεραιότητές που έχετε θέσει για την ενίσχυσή τους με προσωπικό.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως με τα σημερινά δεδομένα, με πλήρως αποδυναμωμένες από υπαλλήλους, όλες τις γραμματείες των δικαστικών υπηρεσιών, τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού στη νέα δικαστική χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων από τις μετατροπές των ποινών» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι. Και συνεχίζουν:
«Σας καλούμε να επανεξετάσετε τις θέσεις σας και:
◆ Να ενισχύσετε με κάθε τρόπο τις γραμματείες των δικαστηρίων με προσωπικό (σύμφωνα με τις προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει εγγράφως), και
◆ Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία της πρόσληψης – που είχε ξεκινήσει και διακόπηκε – των 100 υπαλλήλων πληροφορικής γιατί στο τέλος της χρονιάς θα ξεκινήσει η εφαρμογή του οργανωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, το οποίο δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στη μηχανοργάνωση και τη συνεργασία μεταξύ των Δικαστικών Υπηρεσιών το οποίο κόστισε 10.000.000 ευρώ».
Με όλα τα μέσα
Τον… «πολιτικό χρόνο» σκέφτηκε να σταματήσει η Ν.Δ., καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, το περασμένο Σάββατο, στην εκρηκτική συζήτηση στην Ολομέλεια για την επικύρωση της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά.
Εάν η Συγγρού προχωρούσε στην υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας, θα σταματούσε η συζήτηση και θα ξεκινούσε άμεσα εκείνη επί της προτάσεως δυσπιστίας, αν το επιθυμούσε η κυβέρνηση, ή έπειτα από δυο ημέρες, όπως της δίνει τη δυνατότητα ο Κανονισμός της Βουλής.
Η σχετική ιδέα έπεσε στο τραπέζι των συσκέψεων της Ν.Δ. αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης περί δημοψηφίσματος. Για τον λόγο αυτόν ξεκίνησε, με εντολή Σαμαρά, και η σχετική συλλογή υπογραφών και συμπληρώθηκε γρήγορα ο απαιτούμενος αριθμός των 50 βουλευτών που χρειάζονται για την κατάθεση της πρότασης μομφής.
Τελικά, φαίνεται ότι «σηκώθηκε» μπόλικη κουβέντα στο εσωτερικό της Συγγρού, και σε κορυφαίο επίπεδο, σχετικά με τη σκοπιμότητα και το τι τελικά θα προσέδιδε η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική κίνηση, που συνακόλουθα έφερε την απόφαση να μην κατατεθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Δεν έλειψαν μάλιστα αυτοί που έλεγαν ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν «κυνήγησαν» τους βουλευτές τους προκειμένου να υπογράψουν και αυτοί την πρόταση δυσπιστίας.
Στελέχη του Ποταμιού τόνιζαν, την ώρα που «παιζόταν» η κατάθεση της πρότασης μομφής, ότι ουδεμία σχέση είχαν με τα σενάρια που ακούγονταν εκείνη την στιγμή εναντίον της κυβέρνησης ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το ΠΑΣΟΚ ήθελε να ταυτιστεί με τη Ν.Δ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο