Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση

«Η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε παράλληλα ότι θέση του ΔΝΤ ήταν ανέκαθεν πως το ελληνικό πρόγραμμα χρειαζόταν δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους. «Αυτή η οπτική μας δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας όμως ότι «ίσως χρειασθεί να προσαρμόσουμε τους αριθμούς».

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι η ένταση της κρίσης στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και άμεσα», ανέφερε ακόμη, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι το Ταμείο δεν μπορεί να παρέχει «ειδική μεταχείριση» στην Ελλάδα.

“Στα πλαίσια της Ελλάδας,  ήμασταν πάντα της άποψης και συμβουλεύαμε το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες:  ο ένας πυλώνας αφενός μεν να αφορά σε σημαντικά μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση και ο άλλος πυλώνας ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη στην Ελλάδα για είναι βιώσιμο το χρέος.

Αυτή η ανάλυσή μας δεν άλλαξε μπορεί να πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια νούμερα και αριθμούς  αλλά η δομή και η φιλοσοφία δεν έχει αλλάξει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξεία κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ σοβαρά και άμεσα” τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να εξευρεθεί λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που θεωρώ την αποστολή μας δηλαδή την προσπάθεια αποκατάστασης σταθερότητας, ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους.

Θα συνεχίσουν να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και αρχές μας για το πώς θα λειτουργούμε για να βοηθήσουμε την οποιαδήποτε χώρα προσφεύγει στο ΔΝΤ”, πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο