Τέλος τα δάκρυα για το ΤΕΙ Αιγίου και την ΄΄Πολιτική της Τυρόπιτας΄΄

Απίστευτα πολλά και γοερά κλάματα έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες για το θέμα του ΤΕΙ Αιγίου, προς γενική πληροφόρηση, σας ενημερώνω  ότι αυτό που θα έλθει  είναι το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΙΟΥ (Παράρτημα Παν. Πατρών), και σε αυτό είναι που πρέπει να δώσουμε βάση και να το αγκαλιάσουμε στην Αιγιάλεια, το ΤΕΙ ΑΙΓΙΟΥ, πάει, πέθανε ,τέλος,  μας τελείωσε, όπως όλα τα ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, επιτέλους ήρθαν μια σειρά νομοσχέδια που βάζουν ένα τέλος στην ανωμαλία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καταργούν ένα θεσμό που κρατούσε ομήρους για δεκαετίες γονείς, μαθητές, σπουδαστές, αποφοίτους και καθηγητές, μια ολόκληρη κοινωνία, χωρίς ξεκαθαρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ισοτιμίας τίτλων σπουδών, και μιας γενικότερα απαξίωσης του κύρους των σπουδών στην τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ένα  χρόνιο πρόβλημα που δεν το άγγιζε κάνεις, τελείωσε μια και για πάντα . Και όπως λέει και ένας γνωστός μας , ‘’ Ήταν Δίκαιο και έγινε Πράξη’’.

Όσα τμήματα και σχόλες μπορούσαν να γίνουν αυτόνομα πανεπιστήμια έγιναν, όσα μπορούσαν να ενταχθούν σε υπάρχουσες δομές άλλων ιδρυμάτων , εντάχθηκαν , και όσα δεν μπορούσαν να γίνουν τμήματα πανεπιστημιακά, καταργούνται (σχεδόν είναι ήδη ανενεργά καθώς έχουν μικρό αριθμό φοιτητών και ανύπαρκτο διδακτικό προσωπικό), άπλα και σταράτα .

Και ερχόμαστε στα δικά μας, τα εν Δήμο, διάφοροι παράγοντες, νυν, πρώην και φερέλπιδες μελλοντικοί δημαρχέοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πάσης φύσεως δημοσιολογούντες στην Αιγιάλεια, σοβαροί και ασόβαροι, δημιουργούν κλίμα μόνο και μόνο  για προσωπικό όφελος, χωρίς ουσία και χωρίς στοιχεία να παραθέσουν, χωρίς ούτε καν πρόταση για το τι θα γίνει  . Προσπαθώντας να μας πείσουν ότι οι κάτοικοι της Αιγιάλειας, ενδιαφέρονται μόνο για το πόσες τυρόπιτες και πόσους καφέδες θα πιούν οι φοιτητές και αν θα νοικιάσουν καμία καμαρούλα μια σταλιά δυο επί τρία …. με λίγα λόγια μας θεωρούν καιροσκόπους και οπορτουνιστές σαν την πάρτη τους, πράγμα που εμένα προσωπικά με προσβάλει.

Και ας πούμε λοιπόν ,  ότι όλοι οι Αιγιαλείς είναι στο ίδιο σκεπτικό με δαύτους, συμπορευτές δηλαδή στην ΄΄Πολιτική της Τυρόπιτας΄΄, και όταν ακούνε φοιτητές σκέπτονται μόνο τα ευρώ. Πείτε μας λοιπόν κύριοι, πόσοι φοιτούν στο ΤΕΙ στα δυο τμήματα, πόσοι μένουν στην Πάτρα, πόσοι απλώς γράφονται για να ξαναδώσουν πανελλήνιες, πόσοι έχουν εγκαταλείψει και πόσοι έρχονται μόνο μια φορά το εξάμηνο απλώς για εγγραφή και φεύγουν .Τέτοια νούμερά φυσικά και δεν ακούστηκαν πουθενά, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο που έκανε συνεδριάσεις μόνο με αυτό το θέμα, και ούτε θα ακουστούν, γιατί μετά οι Αιγιαλείς θα ζητήσουν τα ρέστα, για τα πεπραγμένα των αρμοδίων, μόνο καπνό , λάσπη και φούμαρα είδαμε.

“Να καταργηθεί ο ΄΄Νόμος Γαβρόγλου΄΄, βγήκαν τα παπαγαλάκια της ΄΄Πολιτικής της Τυρόπιτας΄΄  να πουν, χωρίς να βάλουν στο μυαλό τους, τι πραγματικά απασχολεί τους κατοίκους της Αιγιάλειας σε σχέση με την εν λόγω σειρά ΄΄Νόμων Γαβρόγλου΄΄ .

Πόσοι είναι οι Αιγιαλείς που φοιτούν αυτή την στιγμή στα ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα που αναβαθμίζονται σε ΑΕΙ. 

Πόσοι είναι οι Αιγιαλείς που έχουν παιδιά που φοιτούν σε άλλες πόλεις και αν θέλουν να τους συμπεριφέρονται εκεί οι κάτοικοι με την ΄΄Πολιτική της Τυρόπιτας΄΄

Πόσοι είναι οι Αιγιαλείς  που έχουν πάρει πτυχίο από τα ΤΕΙ όλης της Ελλάδας, και βλέπουν αποφοίτους κάτι κολεγίων φάντασμα του εξωτερικού  να τους κουνάνε τα μπακαλόχαρτα τους.

Πόσοι είναι οι 18χρονοι που θα δώσουν φέτος Πανελλήνιες, δηλώνοντας μόνο τμήματα Πανεπιστημίων.

Πόσοι είναι οι 17 χρόνοι που θα δώσουν του χρόνου Πανελλήνιες.

Πόσοι είναι οι γονείς των 18 χρόνων, 17 χρόνων, και των υπολοίπων παιδιών που θα μπουν τα επόμενα χρόνια στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια.

Φυσικά και κάτι τέτοια θέματα δεν τα έχουν στο μυαλό τους αλλιώς τέτοια λάσπη δεν θα έριχναν, και πάλι για ιδιοτελείς λόγους φυσικά, όχι για το καλό της κοινωνίας, απλώς θα έβρισκαν άλλο θέμα, γιατί είπαμε, πρώτα η ψυχή και μετά το χούι.

Και τελικά για να μην κάνουμε διαπιστώσεις αλλά και προτάσεις σαν επίλογο θα ήθελα να σας καταθέσω την γνώμη μου για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγίου. Το τμήμα που θα μείνει, αναβαθμίζεται σε Πανεπιστημιακό, θα δίνει πτυχίο Πανεπιστημίου και όχι ΤΕΙ για να είναι στην 115η  επιλογή των υποψηφίων, με μεγάλη πιθανότητα να είναι ΤΕΠ (Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης ), οι 100/200 φοιτητές που θα έρχονται κάθε χρόνο θα μένουν να πάρουν το πτυχίο τους, πιθανώς αρκετοί θα είναι από την Αχαΐα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να δοθεί μια πραγματική δυναμική στην πάροδο του χρόνου. Σαν πανεπιστημιακό τμήμα, θα έχει και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ανάλογα με τα προγράμματα που θα κάνει. Αυτό από μόνο του είναι πολλοί περισσότεροι από 1,5 τμήμα ΤΕΙ που έχουμε τώρα (Αυτό το λέω για τους οπαδούς της ΄΄Πολιτικής της Τυρόπιτας΄΄). Μακάρι να μπορέσουμε να έχουμε και δεύτερο τμήμα αναλόγου κύρους, είτε υπάρχον είτε νεοϊδρυθέν που είναι το καλύτερο κατά την γνώμη μου καθώς θα είναι πιο εύκολο να έρθουν νέοι καθηγητές Πανεπιστημίου για να ιδρυθεί, και δεν θα ήθελα να μείνει το θνησιγενές τμήμα της οπτικής με μεσοβέζικες λύσεις, γιατί τελικά τέτοια σχήματα δεν περπατάνε, αλλά θα κόψουν την προοπτική να έρθει κάτι νέο και υγιές.

Πραγματικός όμως στόχος της Αιγιάλειας θα έπρεπε είναι να έρθει στο Αίγιο το Κέντρο των Διετών Σπουδών που ιδρύονται με τον ίδιο ‘’Νόμο Γαβρόγλου’’, τα οποία θα έχουν τρομερή δυναμική και πλήθος φοιτητών, και μπορούν να συνδεθούν με την πραγματική οικονομία της Αιγιάλειας, όπως Οινολογίας, Γεωπονικών Κατευθύνσεων (φυτική / ζωική ), Τουρισμού, και άλλων τμημάτων που μπορούν να έχουν αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία και στις νέες τεχνολογίες.

Συγγνώμη αν σας κούρασα.

Ευχαριστώ όσους έφτασαν στο τέλος του κειμένου.

Και σαν ιδιότητα θα σας παραθέσω μόνο αυτή του Κατοίκου της Αιγιάλειας , γονέα παιδιού που ετοιμάζεται για Πανελλήνιες Εξετάσεις (το πρώτο από τα άλλα δυο που έπονται).

Παπαγεωργίου Δημήτρης

Σχετικές δημοσιεύσεις