Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου

Το Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο αποφάσισε τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Οικολόγων Πρασίνων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής, υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με οριακή πλειοψηφία τάχθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι θα συμμετέχουν εκ νέου στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Ιουλίου. Στο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων η απόφαση για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε από 43 μέλη, ενώ 37 μέλη ψήφισαν υπέρ της αυτόνομης συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές μαζί με άλλα Πράσινα σχήματα. Πέντε μέλη ψήφισαν λευκό. Το οριακό αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των μελών των Οικολόγων Πράσινων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Δημαράς, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, τάχθηκε υπέρ της ανασυγκρότησης ενός αυτόνομου και αυτοδύναμου Πράσινου κόμματος, το οποίο θα συνεργάζεται με την Αριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά δήλωσε ότι σέβεται την τελική απόφαση του συνεδρίου.

Επισήμανε δε την ένταση των οικολογικών προβλημάτων στον πλανήτη και τη χώρα μας που επιβάλλουν την ανάγκη μίας Πράσινης ατζέντας ζητώντας από την Αριστερά να γίνει πιο Πράσινη κι από την Οικολογία να ασχοληθεί περισσότερο με τα κοινωνικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο της εκ νέου συμπόρευσης των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει επικαιροποίηση του πλαισίου συνεργασίας και θα δοθεί έμφαση στις κοινές θέσεις των δύο κομμάτων που δεν υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα τα δύο κόμματα θα διατηρήσουν τις διαφορετικές τους θέσεις για μία σειρά από ζητήματα, όπως οι εξορύξεις.

Αυτόνομη κάθοδος των Πράσινων – Αλληλεγγύη

Την ίδια ώρα οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη αποφάσισαν αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές επιδιώκοντας να προσελκύσουν στελέχη και ψηφοφόρους που διαφωνούν με τη συνέχιση της συνεργασίας των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση των Οικολόγων – Πρασίνων:

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του Έκτακτου Εκλογικού Συνεδρίου των  Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Το Συνέδριο αποφάσισε τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Η απόφαση πάρθηκε με βάση:

  • τη σπουδαιότητα της αποτελεσματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στις συγκεκριμένες συνθήκες των εκλογών του Ιουλίου, προκειμένου για την ανάσχεση της ανόδου της ακροδεξιάς και των νεοφιλελεύθερων – συντηρητικών πολιτικών.
  • το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες της προηγούμενης περιόδου και τις διαφορετικές προσεγγίσεις – προτεραιότητες που καταγράφηκαν, υπήρξαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου συνεργασίας, μέσα από τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική παρουσία δύο μελών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, του Γιώργου Δημαρά και του Γιάννη Τσιρώνη, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω.
  • την προοπτική για μια νέα συμφωνία συνεργασίας σε κεντρικά θέματα πολιτικής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, στα οποία διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα βασικά θέματα συνεργασίας, τα οποία συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  είναι  η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση των αποβλήτων και η πρόληψη της ρύπανσης, η προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, οι αστικές αναπλάσεις, η αναθεώρηση – επικαιροποίηση των χωροταξικών σχεδιασμών, ο σχεδιασμός για ένα βιώσιμο πρωτογενή τομέα, η ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών μειονεκτικών περιοχών, η στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, οι βιώσιμες μεταφορές και κινητικότητα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση – έρευνα και καινοτομία,  οι πολιτικές εργασίας, η κοινωνική προστασία, η φορολογική μεταρρύθμιση, το προσφυγικό και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με βάση και την απόφαση του Συνεδρίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ έχει συμφωνηθεί και θα πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.

Ακολουθεί συνοπτική αναφορά στο θετικό αποτύπωμα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ 2015 -2019

  • Οι πρωτοβουλίες και η συμμετοχή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ υπήρξαν αποφασιστικές σε πολλές θεσμικές αλλαγές, όπως οι Δασικοί Χάρτες, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, η διαχείριση αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την αποκέντρωση, ο περιορισμός της πλαστικής σακούλας.
  • Θετικός ο απολογισμός και η συμβολή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη θεσμική θωράκιση και την εξασφάλιση εργαλείων και πόρων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura και των υγροτόπων, αλλά και στην εθνική στρατηγική για τα δάση.
  • Σημαντική η συμβολή για την προστασία των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τη θέσπιση αγορών παραγωγών και βιοκαλλιεργητών, την αειφορική διαχείριση των λιμνοθαλασσών.
  • Θετικά αποτελέσματα με τη συμμετοχή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη διαχείριση δημόσιων αγαθών: το νερό και τα δίκτυα δεν πήγαν σε ιδιώτες, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ο φορέας που χαράσσει την στρατηγική, τα σχέδια λεκανών απορροής, και είναι αρμόδιος για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση), αλλά και ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)  διατήρησαν τον δημόσιο χαρακτήρα και τον σημαντικό ρόλο τους, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών.
  • Θετική η συμβολή μας στη θέσπιση του νόμου 4488 που υιοθέτησε τα δικαιώματα των αναπήρων του ΟΗΕ.

Σχετικές δημοσιεύσεις