ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Πολύς λόγος γίνετε και λόγω προεκλογικής περιόδου για την ανακύκλωση και τα Πράσινα Σημεία , όλοι οι συνδυασμοί έχουν στο πρόγραμμα τους τέτοιες ωραίες και ευήκοες  λέξεις και προτάσεις .

Για να μην υπάρχει σύγχυση σε ένα θέμα που θεωρείτε κομβικό για όσους έχουν την θέληση να ασχοληθούν σοβαρά με την ανακύκλωση και να μην υπάρχουν παρερμηνείες , τύπου θα πετάμε τα στρώματα , τα μπάζα και τους καναπέδες εκεί και άλλα αστεία , θα ήθελα να σας αναφέρω κάποια στοιχειά για την έννοια ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ .

Το Πράσινο Σημείο , σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων , είναι κομβικής σημασίας , όχι μόνο για τον όγκο των ανακυκλώσιμων που μπορεί να αφαιρέσει από τα σύμμεικτα απορρίμματα αλλά κυρίως για την καθαρότητα αυτών και κυριότερα γιατί η πραγματική του δράση είναι ότι λειτουργεί σαν κέντρο περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης .

Στα πλαίσια της ημερίδας για την ανακύκλωση και την παρουσίαση του προγράμματός για τα απορρίμματα της παράταξης Αιγιάλεια Τώρα του Δημήτρη Καλογερόπουλου , έκανα παρουσίαση σε τρεις από τις μελέτες που ήδη έχω κάνει για τα Πράσινα Σημεία , και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της παράταξης , για την κατασκευή 3 πράσινων σημείων /  κέντρων περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης στην Αιγιάλεια  .Ένα στο Αίγιο , ένα στην Ανατολική Αιγιάλεια και ένα στην Δυτική Αιγιάλεια .

Α. ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ 

ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ 

Είναι ένας χώρος οπού και οι πολίτες και τα ειδικά απορριμματοφόρα του δήμου που παίρνουν μόνο ανακυκλώσιμα , μπορούν να αποθέτουν σε μεγαλύτερα κοντέινερ / πρέσες , τα υλικά που έχουν προδιαλέξει είτε σπίτι τους είτε από ειδικούς κάδους ανάλογου χρώματος , προτείνεται να κατασκευαστεί σε μεγάλες πόλεις που ήδη υπάρχει δίκτυο αποκομιδής σπίτι -σπίτι και δεν προτείνεται για την Αιγιάλεια σε πρώτη φάση  .

Β. ΜΙΚΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ 

ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ 

Είναι ένας χώρος μικρογραφία Πράσινου Σημείου , το οποίο συλλέγει μικρές ποσότητες ανακυκλώσιμων , και μπορεί να τοποθετηθεί  σε κομβικής σημασίας χώρους , πλατείες , παράλιες , αρχαιολογικούς χώρους κτλ , μεγάλης συνάθροισης και προβολής , για λογούς καλαισθησίας , αποτελώντας σημείο αναφοράς και μόνιμη διαφήμιση για την Ανακύκλωση γενικότερα . Φυσικά τέτοιες κατασκευές λόγω του ότι συλλέγουν μικρές ποσότητες σε σχέση με το κόστος κατασκευής τους , μπορούν να γίνουν στην Αιγιάλεια , αφού έχουμε κάνει όλα τα άλλα , για να δηλώσουμε ότι αλλάζουμε επίπεδο και για λόγους μόνιμης υπενθύμισης της προσπάθειας για ενημέρωση στα πλαίσια της ανακύκλωσης .

Γ. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

Είναι ένας μικρόκοσμος της Ανακύκλωσης , η σχεδίαση τις περισσότερες φορές είναι κυκλική η αμφιθεατρική , όπως φαίνεται στα πιο κάτω διαγράμματα , φιλοξενώντας δράσεις και ενημέρωση προς τους πολίτες , στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό και εθελοντές . Η ανακύκλωση γίνετε από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι μαθαίνουν τον σωστό τρόπο διαχωρισμού από το προσωπικό και τους εθελοντές . Δράσεις μπορούν να φιλοξενηθούν από σχολειά , συλλόγους και τον Δήμο στα πλαίσια της Ανακύκλωσης . Λειτουργεί σαν κέντρο επαναχρησιμοποίησης και μικροεπισκευών .Βασικά είναι ένα προκεχωρημενο οχυρό στην μάχη της ανακύκλωσης, που μπορεί να υποστηρίξει την καμπάνια για την ανακύκλωση , για την μείωση της χρήσης πλαστικού , για την κομποστοποιηση την επαναχρησιμοποιηση και πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων για το περιβάλλον. 

Για όλους όσους ασχολούνται με το θέμα του Πράσινου Σημείου σοβαρά , ένα παράδειγμα και μια βάση χρησιμοποιούν , ένα πράσινο σημείο που δουλεύει από το 2012 , με απίθανα αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία , που το έχει αγκαλιάσει , και όσοι σοβαρά θέλουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα , ξεκινούν την σχεδίαση με αυτό , πολλές πόλεις στην Ευρώπη , εδώ και χρονιά στην Κύπρο , και πρόσφατα στην Ελλάδα ,πχ Ναύπακτος (ο σχεδιασμός είναι παρόμοιος ) έχουν βασιστεί σε αυτό το επιτυχημένο μοντέλο .Και φυσικά και ο Οδηγός Πράσινων Σημείων του Υπουργείου , που είναι η βάση για να δοθεί και η ανάλογη χρηματοδότηση.
Και αυτό δεν είναι άλλο από το κέντρο περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης στο Ell Cerrito που παρουσιάζετε πιο κάτω .Όσοι φυσικά θέλουν μπορούν εύκολα να δουν κριτικές και βίντεο στο ίντερνετ ψάχνοντας : EL CERRITO RECYCLING + ENVIRONMENTAL RESOURCE CENTER

Σχετικές δημοσιεύσεις